Els ajuntaments rebran 80 milions d'euros del Fons de Cooperació Municipal

Aquest fons beneficia un total de 542 municipis i 7 entitats locals menors 

Tanca l'Ajuntament de Xaló pel positiu d'una treballadora
Imatge del municipi de Xaló a la Marina Alta / À Punt NTC
18 de juny 2022 - 11:19

La Generalitat ha fixat en 80 milions d'euros el finançament que rebran els ajuntaments i entitats locals menors a través del Fons de Cooperació Municipal per a 2023. 

Així ho ha acordat el ple del Consell reunit aquesta setmana, que ha donat el vistiplau al Pla Sectorial de Finançament Bàsic del Fons de Cooperació Municipal, que estableix el finançament destinat als municipis que presten serveis públics essencials, amb la finalitat de garantir la cobertura de les necessitats bàsiques de la ciutadania. Per això, el fons beneficia un total de 542 municipis i 7 entitats locals menors.

Per a 2023 la Generalitat aportarà de fons propis 40 milions d'euros, i segons el que es preveu en la llei, les diputacions provincials n'afegiran 40 més, dels quals 13.457.645 euros corresponen a la Diputació d'Alacant, 6.063.840 euros, a la Diputació de Castelló, i 20.478.515 euros, a la Diputació de València.

Per a l'elaboració del pla i l'assignació de recursos s'ha elaborat una anàlisi de la situació de finançament dels municipis en l'exercici 2020. Aquest estudi destaca que l'autonomia fiscal, considerada com la proporció que representen els ingressos pressupostaris de naturalesa tributària en relació amb la totalitat dels ingressos pressupostaris realitzats en l'exercici, va ascendir a un 57,64%, la qual cosa situa la recaptació d'aquests ingressos en el 87,13%.

El document també reflecteix les diferències en les transferències corrents que duen terme les diputacions provincials als municipis de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa, el pla estableix, en el marc de la llei reguladora del Fons de Cooperació municipal dels municipis i entitats locals menors, que totes les diputacions estiguen obligades a incloure en els seus pressupostos els mateixos recursos econòmics que disposa la Generalitat per al finançament dels municipis a través del Fons de Cooperació. 

En aquesta línia, el director general d'Administració Local de la Generalitat, Toni Such, ha recordat que la llei del Fons de Cooperació Municipal, que ha sigut aprovada recentment per les Corts, “és una garantia d'estabilitat en el finançament dels ajuntaments” i implica l'assignació de “recursos incondicionats” que es distribueixen de “manera objectiva” a la totalitat dels municipis valencians. 

També et pot interessar

stats