Aïllament, irritabilitat i tristor: els primers senyals de depressió infantil

Els experts recomanen fomentar una bona comunicació emocional com a mesura preventiva

Un 10% de la població valenciana pateix trastorns depressius, segons la Societat Valenciana de Psiquiatria / À Punt NTC

Un 10% de la població valenciana pateix trastorns depressius, una de les xifres més altes d'Espanya, segons dades de la Societat Valenciana de Psiquiatria. Precisament aquest dijous és el Dia Mundial de Lluita contra la Depressió, que s’ha disparat sobretot entre la gent jove.

À Punt Notícies ha parlat amb experts en psicologia per descobrir les claus que poden ajudar a identificar aquesta malaltia. Si bé és possible confondre els símptomes amb trets típics de l'adolescència, hi ha matisos que poden ajudar les famílies a identificar si el seu fill o filla pot estar patint un quadre depressiu.

La psicòloga de la Federació de Salut Mental Gracia Vinagre ha explicat que molts joves “deixen de fer coses que els agrada fer, es relacionen menys i passen més temps aïllats a l'habitació”. En una mateixa línia, el psiquiatre Pablo Navalón ha afegit que aquestes situacions s’han de prolongar en el temps “i han de dificultar clarament el funcionament habitual: una irritabilitat o tristor excessives, fins i tot verbalitzar idees de suïcidi, són altres dels senyals”.

“Quan no sabem per què, realment hi ha un estat d'ànim que no respon a una causa concreta i ací és on hem d'intentar demanar ajuda a un professional", ha puntualitzat Vinagre.

Accedir a aquests professionals costa molt per la falta de recursos en la Sanitat Pública, segons ha denunciat la Societat Valenciana de Psiquiatria. "En alguns punts de la Comunitat Valenciana, l’espera es prolonga de tres a cinc mesos per a anar a un especialista en psicologia o psiquiatria. Després, una consulta de psicoteràpia pot tindre una freqüència de cada dos o tres mesos", ha explicat Navalón.

Com a mesura preventiva, cal fomentar des de la infància una bona comunicació emocional. No només preguntar què s’ha fet a l’escola el mateix dia, sinó com s’ha sentit, si en algun moment ha sigut feliç, ha estat cansat o irritat.

L'Organització Mundial de la Salut ha recordat amb motiu d’aquest dia que la depressió és la primera causa de discapacitat al món.

També et pot interessar

stats