Els agricultors valencians critiquen que Planas invertisca “zero euros” per a combatre les plagues

Valoren la proposta de la PAC amb "accent mediterrani" però creuen que queden "assignatures pendents" per resoldre.

Reunió de les organitzacions agràries valencianes amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas
Reunió de les organitzacions agràries valencianes amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas / Efe

Les organitzacions agràries valencianes han lamentat que el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, haja vingut a la Comunitat Valenciana amb "zero euros" d'inversió per a combatre les plagues que afecten els cultius i han aprofitat per a reclamar protocols d'importació "rigorosos" per a totes les regions pel que respecta a les exigències fitosanitàries. Aquest dijous diverses organitzacions professionals agràries i cooperatives agroalimentàries s’han reunit amb Planas per a debatre els futurs reptes a què haurà de fer front l’agricultura valenciana.

El secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders, Carles Peris, ha criticat que Planas haja vingut "amb la cartera buida" davant les plagues, un "problema seriós de sanitat vegetal" que afecta els cultius valencians. A més, Peris ha reclamat al ministre que siga "més actiu" a Brussel·les a l'hora de reclamar "protocols d'importació rigorosos perquè no s'introduïsquen plagues al territori" i ha demandat "reciprocitat" quant als requisits fitosanitaris amb altres països, ja que, a més, a la Comunitat Valenciana les exigències encareixen els costos de producció, ha apuntat.

Sobre la nova Política Agrària Comuna (PAC) que actualment està en fase de definició, Peris també ha valorat que el ministre aposte per una amb "accent mediterrani" i creu que serà "positiu" per al sector valencià. Per la seua banda, el president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, ha manifestat que és una “llàstima” que Planas no haja aprofitat l'ocasió per a donar-li resposta a les demandes del sector.

En aquest sentit, ha apuntat a la “modernització” de l'agricultura valenciana, a una llei de cadena eficaç, que els acords amb els països tercers es limiten i que la PAC futura siga “de veritat mediterrània”. En la seua opinió, Planas es va deixant “assignatures pendents i molts assumptes per resoldre”.

Les cooperatives adverteixen que la PAC encarirà els costos

El president de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, Cirilo Arnandis, també ha valorat la PAC i ha advertit al ministre de l'impacte que tindrà per al sector el Pacte Verd Europeu. Segons Arnandis, les prioritats polítiques que vol impulsar la Comissió Europea es traduiran en un increment de les exigències mediambientals i suposaran un encariment dels costos de producció.

En la seua opinió, és necessari disposar d'un “marc adequat” per a fomentar la competitivitat del sector, ja que les exigències europees “no són equivalents als compromisos exigits als països tercers que exporten les seues produccions al mercat comunitari".

També et pot interessar

stats