Els agricultors del sud demanen al govern central que desbloquege el transvasament Tajo-Segura

Els 20 hectòmetres cúbics aprovats el 9 d'agost encara no han arribat als camps i a les aixetes dels municipis de les comarques alacantines.

De l'aigua del Tajo-Segura depén la supervivència dels camps del sud, com aquest de dacsa a Los Montesinos, al Baix Segura
De l'aigua del Tajo-Segura depén la supervivència dels camps del sud, com aquest de dacsa a Los Montesinos, al Baix Segura

A punt de finalitzar l’agost, l'enviament dels 20 hectòmetres cúbics d'aigua del Tajo-Segura, aprovat per a este mes, encara no ha arribat a les comarques del sud, tot i que està aprovat des de fa dues setmanes. El 9 d'agost, la Comissió Tècnica del Transvasament ho va autoritzar i també ho va ratificar la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. Segons José Antonio Andújar, president de la Federació Valenciana de Comunitats de Regants i vicepresident del Sindicat de l'Aqüeducte Tajo-Segura, "mai abans s'havia produït un retard així, perquè normalment una volta aprovat per la comissió, i ratificat pel Ministeri, es publica en el BOE i l'aigua arriba l’endemà". Andújar considera que falta un tràmit de la Direcció General de l'Aigua i que no s'ha pogut realitzar perquè el director d'aquest organisme, Manuel Menéndez, "ha estat de vacances fins dilluns passat".

Per la seua banda, des del Ministeri de Transició Ecològica han apuntat que al llarg d'aquesta setmana, o com a molt el 31 d'agost, l’enviament del Tajo-Segura serà publicat en el Butlletí Oficial de l'Estat, l'últim pas abans que arribe definitivament l'aigua.

Mentrestant, els 20 hectòmetres cúbics continuen als embassaments d'Entrepeñas i Buendía al Tajo, i els regants del sud estan molt preocupats pel retard d’una aigua que és vital per a mantindre les collites hortofructícoles que hauran d'arribar als mercats a la tardor. A més, consideren que és molt important que l'aigua arribe abans que finalitze l'any hidrològic, el 30 de setembre, perquè si no fora així es perdria.

El Sindicat de Regants del Tajo-Segura ha remés una carta al president del Govern, Pedro Sánchez, demanant-li una reunió perquè es desbloquege la situació. Tot i que el transvasament Tajo-Segura està blindat per llei amb un memoràndum, els desacords entre les comunitats de regants i l'actual govern central han sigut constants. També han enviat una carta al secretari general del PP, Pablo Casado.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha manifestat en reiterades ocasions el seu suport al transvasament Tajo-Segura i la necessitat de mantindre aquesta infraestructura vital per a l'economia de les comarques alacantines. Per la seua banda, el Partit Popular a Alacant ha fet un comunicat on qualifica d'irresponsable el retard i exigeix a la Conselleria d'Agricultura que reclame de manera urgent al Ministeri l'enviament de l’aigua.

Dels 20 hectòmetres cúbics concedits, 7 seran destinats al consum humà i 13 al reg. De l'aigua del transvasament beuen 35 municipis de les comarques del sud i es rega més del 60 per cent dels cultius de regadiu, sobretot la producció d'hortalisses i de fruita destinades a l'exportació.

També et pot interessar

stats