Els agricultors es mobilitzen davant l'increment de l'assegurança per al raïm de taula

Vora 2.000 famílies viuen al Vinalopó Mitjà i a l'Alacantí del raïm de taula, un cultiu que dona treball a 12.000 persones directament i indirectament.

VÍDEO | Els agricultors es mobilitzen davant l\'increment de l\'assegurança per al raïm de taula

Vora 300 productors de raïm de taula del Vinalopó Mitjà i l'Alacantí s'han concentrat davant la subdelegació del govern per a protestar per un increment de l’assegurança agrària que consideren inassumible i desproporcionat. Ho han fet sota el lema 'Per una assegurança del raïm justa i que puguem pagar'.

Segons Antonio Gascón, responsable d’assegurances agràries de l’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja), l’objectiu de la protesta és que el Ministeri d’Agricultura medie en aquesta “situació tan lamentable que ha creat Agroseguro, amb l’increment tan brutal de les primes”. 

Segons Gascón, l’assegurança agrària “no és un article de luxe, sinó una manera de tindre una renda en cas de situacions climatològiques que l’agricultor no pot evitar”. A més, qualifica les assegurances d’abusives perquè dupliquen el preu de l’any passat i demana que se suavitzen.

La pujada que ha executat Agroseguro per a la campanya d'enguany és superior al 50%, això suposa dedicar a l’assegurança entre 6 i 10 cèntims per quilo de raïm de taula. L'increment posa en perill un dels cultius més emblemàtics de la zona perquè molts agricultors no asseguren per no poder pagar. 

Els afectats de Novelda, Asp, Monfort del Cid, La Romana, el Fondó dels Frares, el Fondó de les Neus i Agost reclamen un preu just per a una ferramenta que garanteix la renda agrària dels agricultors enfront de les inclemències meteorològiques. Esperen aconseguir millorar les condicions de les pòlisses i en cas contrari no descarten altres accions.

Vora 2.000 famílies viuen al Vinalopó Mitjà i a l'Alacantí del raïm de taula, un cultiu que dona treball a 12.000 persones directament i indirectament.

També et pot interessar

stats