Els agricultors demanen un pla més efectiu per a contindre la xilel·la

La Conselleria d’Agricultura defén que talar els arbres impedeix que el bacteri s’estenga.

VÍDEO | Els agricultors demanen un pla més efectiu per a contindre la xilel·la

La xilel·la, l’enemic número u dels cultius d’ametlers a la Marina Alta i la Marina Baixa, continua imparable. Els agricultors afectats diuen "prou" al pla de contenció que dicta Europa i que aplica la Generalitat: la tala de tots els arbres afectats i dels sans que estiguen en un radi de 100 metres.

Divendres de vesprada, llauradors i veïns d’aquestes comarques eixiren al carrer per a demanar a la Conselleria d’Agricultura que canvie el pla per a fer front a una plaga que s’estén i que, ara per ara, no té tractament. Els afectats denuncien que, en aplicació del pla que rebutgen, ja s’han triturat 38.000 arbres a les comarques de la Marina Alta, la Marina Baixa i el Comtat. 

Per la seua banda, la Conselleria d’Agricultura es mostra optimista i recorda que el pla segueix directrius europees i estatals. De fet, el secretari autonòmic d’Agricultura, Francisco Rodríguez Mulero, ha assegurat que la malaltia està "continguda" i que les més de 10.000 mostres que s’han analitzat evidencien que "no n’hi ha brots". 

La Conselleria recorda que en l’actualitat hi ha cinc investigacions europees en marxa per tal de fer front a la xilel·la però, de moment, els resultats no són definitius. El Govern Valencià compta amb un pla de reconversió de parcel·les amb ajudes per a fer front als costos de replantació. 

També et pot interessar

stats