Agricultors d'associacions independents protesten per la inacció de les administracions davant les plagues

Demanen que Europa revise els acords de lliure comerç per tal de controlar les importacions de cítrics sud-africans, davant els quals no poden competir

La manifestació ha recorregut diversos carrers del centre de València
La manifestació ha recorregut diversos carrers del centre de València / À Punt NTC

Desenes d'agricultors, convocats per les associacions de llauradors independents, s'han manifestat aquest dijous a la ciutat de València contra el que consideren "males pràctiques" de la Conselleria d'Agricultura i el ministeri del ram. 

En una marxa que ha recorregut els carrers del centre, han protestat per l'actuació de les administracions estatal i autonòmica davant els danys que ha causat la plaga del cotonet en els camps. Segons denuncien, la inacció de les autoritats està causant danys irreparables en els cítrics i el caqui. Davant les últimes plagues, reclamen ajudes que els compensen les collites fetes malbé.

La mobilització ha estat organitzada per les associacions d'agricultors independents de Vila-real, Nules, la Ribera Alta, Camp del Túria i Biotech Rural. Després de concentrar-se en la plaça de la Mare de Déu dels Desemparats, han lliurat als representants el manifest amb totes les reivindicacions del sector. 

Una altra de les peticions demana que la Comissió Europea revise els acords de lliure comerç i que apliquen als productors estrangers el mateix rigor en els controls que es demana als productors nacionals. Asseguren que no estan en contra de les importacions, però insisteixen que han d'estar controlades perquè el volum de productes que arriba d'altres païssos va cada vegada a més i perjudica els valencians. 

Detall d'una de les pancartes que portaven els manifestants
Detall d'una de les pancartes que portaven els manifestants / À Punt NTC

És el cas de les taronges importades, que duren fins novembre i suposen un revés per a la citricultura valenciana ja que no hi pot competir amb aquests productes: "Les nostres taronges primerenques estan totalment condemnades a morir si no es paren eixes importacions", alerta José Ramón Pous, president de l'Assocació d'Agricultors d'Algemesí. 

El sector demana auxili i calcula que, si no es posa remei a la situació que pateix, podrien desaparéixer 200.000 llocs de treball. 

També et pot interessar

stats