Les agricultores i ramaderes demanen visibilitat el Dia Internacional de la Dona Rural

Reivindiquen el seu paper en un sector molt masculinitzat, però en què sempre han estat presents.

Ana Adell, treballa a la granja porcina familiar des de fa uns cinc anys

Aquest dijous és el Dia Internacional de la Dona Rural, una data que busca reivindicar la importància de les dones en un sector encara molt masculinitzat, però en el qual han estat sempre presents.

Les dones ramaderes i agricultores demanen més visibilitat dins del sector i ser tractades igual que els homes, ja que poden fer les mateixes tasques. De fet, una de les seues reivindicacions és que les dones sempre han treballat al camp però, com en molts altres sectors, les seues tasques i aportacions mai han gaudit del mateix reconeixement que les dels homes.

Encara queda un llarg camí per a recórrer perquè la igualtat en el món rural siga una realitat, però hi ha dones com Lourdes Salas, agricultora de setanta anys del Baix Maestrat, que porten anys fent-se un lloc en aquest món en el qual les dones sempre han estat invisibilitzades. Lourdes va començar a treballar al camp als dotze anys i ara, mig segle després, continua encarregant-se del conreu de les seues terres i "és una més" entre els homes de la seua cooperativa, segons ha manifestat en declaracions a À Punt NTC.

Històries com la seua són les que espenten les dones de les noves generacions a dedicar-se al camp, com és el cas d'Anna Adell, una jove de 25 anys que, després d'acabar d'estudiar, va decidir tornar a treballar a la granja porcina familiar. Fa uns cinc anys, quan va començar, era l'única ramadera de la zona, però segons ha contat a À Punt Notícies, cada vegada hi ha més dones que decideixen fer el pas.

#HilandoVidas a delegació de govern

També per a commemorar el Dia Internacional de la Dona Rural, s'ha inaugurat a la delegació de govern de la Comunitat Valenciana la mostra #HiladoVidas, realitzada per l'associació cultural d'Alcublas, que porta el mateix nom.

Les dones d'Hilando Vidas treballen per a reivindicar la igualtat i la diversitat a través d'obres d'art que valoren la dona, en particular, la rural.

Els seus característics hexàgons de colors han adornat carrers i edificis de la seua localitat i altres municipis dels Serrans des de 2016. Enguany han decidit vendre algunes de les peces per a donar els diners recaptats a una associació de dones en exclusió social. Així ho ha explicat la seua presidenta, María José Cabanes, als micròfons d'El dia À Punt.

També et pot interessar

stats