Les agressions a sanitaris baixaren un 33% al 2020

La Policia Nacional registrà 197 agressions a personal sanitari al 2020 a tot Espanya.

Corredor d'un hospital
Corredor d'un hospital

La Policia Nacional registrà 197 agressions a personal sanitari al 2020 a tot Espanya, la qual cosa suposa una reducció d'un 33% en un any marcat per la Covid-19 i el canvi d'hàbits pels mesos de confinament i l'increment de les consultes telefòniques o domiciliàries. Això ha portat al fet que els metges, encara que continuen concentrant el 59% de les agressions, reduïsquen un 10% les xifres respecte al 2019 i es trasllada la problemàtica al sector de la infermeria.

A la Comunitat Valenciana es registraren 16 agressions de les quals 11 es van donar a València i 5 a Alacant, mentre que no es comunicaren incidents a la província de Castelló.

El 70% són agressions verbals i el restant físiques, encara que en la gran majoria, de caràcter lleu. Les dades les ha oferides el comissari Javier Galván, interlocutor policial sanitari, en una roda de premsa als Complex de Canilles (Madrid) al costat del comissari general de Seguretat Ciutadana, Juan Carlos Castro, en la qual ha explicat que, de les 197 agressions, "molt poques" estan relacionades directament amb la Covid-19.

"Al motiu habitual de la disconformitat del pacient, el temps d'espera a la sala d'espera o el desacord amb l'informe mèdic", ha subratllat Galván, "ara se suma el vessant de la Covid-19". Amb això es refereix a ciutadans que no han respectat el protocol sanitari, ja siga per a posar-se la mascareta o per a respectar l'orde de no passar a consulta acompanyat o quedar-se a casa per a fer la quarantena. En aquest sentit, posa d'exemple el perfil del pacient de coronavirus que va provocar un incendi en un hospital de Cadis.

Perfil de l'agressor

El perfil més freqüent de l'agressor detingut és el de l'acompanyant del pacient. En concret, es tracta d'un home de 36 a 55 anys i de nacionalitat espanyola, i és el dimarts i el dijous els dies amb major incidència d'agressions, en una franja horària compresa entre les 10 i les 13 hores. La víctima és en el 51% dels casos una dona.

El comissari Galván ha detallat que 2020 va començar amb una pujada en les agressions fins al mes de febrer per a després, a partir de març i el primer estat d'alarma pel coronavirus, "baixar per complet" fins al mes d'octubre. Al novembre va haver-hi un xicotet repunt, encara que segueix sense ser superior a 2019, un any en què es van registrar 294 agressions en el conjunt d'Espanya dins de les zones urbanes competències de la Policia Nacional.

També et pot interessar

stats