Aglomeracions en la UPV en el primer dia d'exàmens

La Generalitat i les universitats acorden reforçar els protocols per a les proves, que seguiran sent, de moment, presencials.

Imatge de portada: Una de les imatges dels corredors de la Facultat d'Industrials que ha circulat per xarxes aquest dijous

La primera jorrnada d'exàmens presencials a la Universitat Politènica de València (UPV) s'ha saldat amb aglomeracions d'estudiants en alguns espais del Campus de Vera, just el mateix dia en què entren en vigor les noves restriccions decretades per la Generalitat per a intentar reduir la transmissió del virus. Des de primera hora d'aquest dijous han circulat en les xarxes socials imatges amb corredors atapeïts d'alumnes que esperaven fora de les aules abans de fer les proves, espais reduïts on no era possible mantindre la distància interpersonal. La Delegació d'Alumnes ha confirmat a À Punt que les fotografies corresponen a la Facultat d'Industrials, on estudien vora 4.000 persones.

Des de dimarts, grups d'alumnes de les cinc universitats públiques s'està mobilitzant en les xarxes socials per a demanar que els exàmens es facen telemàticament per a evitar desplaçaments als centres acadèmics i reduir els riscos de contagi. De moment, les proves es mantenen presencials tant en la UPV, on han començat aquest dijous, com a la Universitat de València (UV), la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), la Universitat d'Alacant (UA) i la Miguel Hernández d'Elx (UMH).

La Conselleria d'Innovació i Universitats i els rectorats de les cinc universitats han acordat, després d'una reunió telemàtica en què també ha participat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, continuar amb els protocols i plans de contingència que s'adoptaren en cada centre a principi de curs. Pel que fa als exàmens, que seguiran fent-se de manera presencial, s'hi afegiran mesures de seguretat addicionals, com ara reduccions d'aforament, reforçar la ventilació dels espais o escalonar les entrades.

Entre l'estudiantat hi ha postures diverses, però una part majoritària defén que les proves siguen en línia per a minimitzar els riscos. No entenen per què ara no es poden fer les proves telemàticament per a reduir riscos, quan les universitats van apostar ja per aquest model a la fi del curs passat. La reivindicació estudiantil va iniciar-se dimarts en les xarxes socials amb els hashtags #ExamenesOnlineUPV i #ExamenesOnlineUV, però ha cobrat força aquest dijous amb les imatges que s'han difós de la UPV. Hi ha peticions en Change.org, a títol particular d'estudiants de la UV i la UHM, que acumulen més de 3.000 i 1.500 firmes, respectivament.

La UPV no ha fet per ara declaracions a À Punt sobre les aglomeracions d'estudiants que s'han produït aquest matí en Industrials. Des de la Delegació d'Alumnes d'aquesta universitat les atribueixen al fet que siga el primer dia i han lamentat que hi ha hagut una falta d'organització i de previsió. Són conscients que la situació és complexa i que és molt complicat canviar el format de les proves amb tan poca antel·lació, però demanen claredat en els protocols i que es garantisca la seguretat de l'alumnat en aquestes proves. Així mateix, reclamen que s'adopte la modalitat en línia en totes aquelles activitats on siga possible, com ara exàmens orals, tipus test o docència. "Demanem coherència. Si no podem juntar-nos més de quatre persones en una taula, com ens clavem 200 persones en un mateix espai?", ha assenyalat la delegada d'alumnes, Marta Moure, en declaracions a À Punt. En l'Assamblea d'Estudiants de la UV comparteixen la postura i demanen responsabilitat i trellat a la universitat: "Hem de garantir que tot el món es puga avaluar passe el que passe", ha afirmat el coordinador general, Andrés Fernández.

A la Universitat de València els exàmens comencen la setmana vinent. Fonts de l'entitat han recalcat a À Punt que les instal·lacions són segures i que en el primer quadrimestre no va haver-hi cap focus de contagi als campus. Així mateix, incideixen en la importància que tant l'estudiantat com el professorat seguisquen els protocols marcats.

La setmana que ve hi ha prevista una nova reunió entre els rectorats de les universitats i la consellera d'Universitats, Carolina Pascual, qui no ha descartat noves restriccions en aquests centres o canvis en el model d'avaluació. Tot dependrà, ha dit, de l'evolució de la pandèmia.

També et pot interessar

stats