Agenda d'actes a la Comunitat Valenciana per a celebrar el Nou d'Octubre

Troba les diferents propostes culturals que han preparat de nord a sud del territori per a celebrar el dia dels valencians.

Troba les diferents propostes culturals que han preparat de nord a sud del territori per a celebrar el dia dels valencians.
Troba les diferents propostes culturals que han preparat de nord a sud del territori per a celebrar el dia dels valencians.

Castelló, cultures i commemoració

En el dia dels valencians i les valencianes, les ciutats i els pobles d'arreu de la Comunitat Valenciana han preparat actes i esdeveniments per a celebrar de manera oficial i ludicofestiva la commemoració de la conquesta de València.

A Castelló, el Nou d'Octubre se celebra amb una processó cívica on es representen les 3 cultures; la jueva, l'àrab, representada pels moros d'alqueria, i la cristiana, amb els Cavallers de la Conquesta que volen recuperar el significat de la milícia templera que acompanyava Jaume I.

A la resta de les comarques destaquem els actes de Benicàssim, que a més de la desfilada inclouen una jornada de portes obertes a la Torre de Sant Vicent, una torre de guaita del segle XVI recentment restaurada, i que podrà visitar tot el món que passe per allí. També els actes de Nules, que trau en processó la reial senyera per primera vegada en un recorregut des de l'Ajuntament fins a l'avinguda de Jaume I, on actuarà la Coral Sant Bertomeu.

A Borriana també serà a partir de migdia quan commemoraran el Nou d'Octubre. La capital de la Plana Baixa, que va tindre un paper clau en la presa de València, rememorarà diverses escenes històriques de la mà de la companyia de teatre Suc de Llima, i des de la plaça Major viurà una desfilada en què participarà l'Associació de Gegants i Cabuts, la banda de música de la Filharmònica, el Grup de Danses l'Arenilla o la Colla de Dolçainers i Tabaleters.

A València, actes cívics, pólvora i gastronomia

I és que este so de tabalet i dolçaina sonarà hui també en molts pobles de les comarques valencianes, com ara a Torrent, acompanyant la reial senyera alhora que es fa una dansà; a Ontinyent, al costat dels gegants i cabuts per a afegir-se als balls tradicionals del grup de danses local; o al passacarrer previst a Puçol. també amb dansa i cant d'estil.

La música estarà present, a més, amb nombrosos concerts programats: des del Festival de Bandes de Gandia, a més d'un de Bandes de Cornetes i Tambors; o el Festival Iberfest de Llíria, passant per les bandes tradicionals com la Unió Musical de Torrent, la Primitiva Setabense. També molt musical és el concurs de campanes a Manises. Per als més joves, hi ha programats concerts dels més moderns com Rascanya, a Gandia; o el de ZOO, a Alzira. A Simat de la Valldigna se sentiran els ritmes d'una batukada.

Com no podia faltar en una festa valenciana, també estarà present el vessant gastronòmic: Catarroja organitza un festival de paelles joves acompanyat d'un DJ; mentre que a Burjassot l'arròs serà amb fesols i naps, i a l'Alqueria de la Comtessa té lloc la Fira de les Tapes.

Els més menuts tenen tallers i jocs tradicionals, com els de Gandia; o contacontes i correllengua com els de Xàtiva. A Llíria, hi ha programat un espectacle musical infantil; i a Puçol i a Catarroja hi ha jocs infantils i fira.

La festa també compta amb actes institucionals, com ara les ofrenes en memòria de Jaume I a Paterna, Torrent o Xàtiva. El palau ducal de Gandia acull un acte cívic i en alguns ajuntaments s'aprofita un dia tan assenyalat per a lliurar guardons: Sagunt atorga la medalla d'argent de la ciutat; Ontinyent, Alboraia i Llíria lliuren els Premis Nou d'Octubre; mentre que Oliva i Paterna programen una processó cívica.

Per descomptat, la pólvora està molt present en la festa gran de la Comunitat Valenciana amb mascletaes i castells de focs d'artifici en molts punts. A Paterna es gaudirà d'una cordà.

A Alacant, reconeixements, cercaviles i museus

A les comarques alacantines, diverses localitats reconeixen alguns veïns amb les altes distincions. A més de les processons cíviques, danses, muixerangues, cercaviles i altres actes que hui conviden a participar de la festa. A la plaça de l'Ajuntament, a les 12 del migdia, eixirà la cercavila amb danses, colles de dolçainers i tabaleters, acompanyats de nanos i gegants, que acabarà amb una mostra de folklore a l'Esplanada.

Els museus de la Diputació d'Alacant tenen jornada de portes obertes.

Pel que fa als pobles i ciutats de la resta de comarques, Alcoi, durant l'acte institucional atorgaran les distincions a la ballarina Sol Picó i al Centre Excursionista; i a Elx rebrà el Ram d'Or la coreògrafa Pilar Sánchez. La medalla d'argent del bimil·lenari l'entregaran a dos de les últimes exiliades pel franquisme, Helia i Alicia González.

A Cocentaina actuarà la Muixeranga Penyeta Blanca i hi ha partida de pilota en la modalitat de palma. I també hi ha pilota a Benissa. Seguint amb l'esport valencià, a Monòver s'enfronten el Club Galotxes i el Pilota d'Agost. Amb esports celebra el dia també Altea, amb la carrera del Nou d'Octubre.

Per a la xicalla, al Campello hi ha una entradeta infantil cristiana i mora, i la representació històrica de la conquesta de València. En la dansà popular de Mutxamel participaran els Cavallets dels Templers i l'Ambaixada, entre altres grups.

D'altra banda, a Calp s'ha programat el concert de l'Escolania del Misteri d'Elx, i a Santa Pola es dispararà una mascletà després del ple de l'Ajuntament. També amb pólvora, a Petrer té lloc un correfoc que tancarà la seua commemoració del Dia de la Comunitat Valenciana.

Elda té una desfilada dels Carros de Foc amb "la llegenda dels pobles oblidats", i Dénia continua amb la lectura del Tirant lo Blanc.

Pilar de la Foradada celebrarà el Dia de la Paella i a la Vila Joiosa, després de la processó cívica i les muixerangues, vendran mig centenar de mocadorades solidàries.

També et pot interessar

stats