Nadal, un repte per a les persones que superen una addicció a l’alcohol

Psicòlegs i terapeutes donen alguns consells per a avançar-se als problemes i evitar la recaiguda, especialment en els dinars i els sopars conjunts

Un grup de persones brinda durant un sopar de Nadal / À Punt NTC

Nadal és un repte d’alt risc per a totes les persones que tracten de superar una addicció a l’alcohol, principalment a causa dels àpats amb l'empresa, les amistats o la família. Així ho advertix l'equip de professionals que tracten aquest tipus d'addiccions. Per a una persona que està en tractament o que l'ha acabat ja, el risc de recaure en algun moment de la seua vida i especialment en dates de més interacció social com Nadal arriba fins al 40%.

Per això, psicòlegs i terapeutes les entrenen per a avançar-se als problemes i evitar la recaiguda. Cristina Lluch, psicòloga d’Avex, recomana pensar en alguna resposta amb antelació per quan t’oferisquen beguda: "Amb aquest entrenament és més fàcil superar les festes amb èxit", afirma.

Un equip d'À Punt Notícies ha assistit a una reunió d’alcohòlics anònims, en la qual trobem una persona que ens conta que no beu des de fa sis mesos i que ja s’ha preparat per a passar unes festes de Nadal sense alcohol. "Diré que estic prenent un medicament o que he d’agafar el cotxe; no tinc por, però és una situació en la qual he d’estar molt alerta", explica.

La pressió social és un desencadenat de les recaigudes, però la família i les amistats també poden ser una gran ajuda. "La gent amb qui compartisc el meu dia a dia, que poden ser alguns familiars o amics concrets, han de saber que jo no bec", conta una altra de les persones que acudeix a la reunió.

Cal desterrar mites, saber que l’alcohol no és l’únic inductor de l’alegria i que, hi ha vegades, en què la sort és poder brindar amb aigua.

També et pot interessar

stats