Afectats per la poliomielitis reclamen que Sanitat reprenga el protocol d'atenció integral

Denuncien que la síndrome postpólio és poc coneguda entre els metges i que necessiten tractaments adequats per a pal·liar-ne els efectes.

Afectats per la poliomielitis reclamen que Sanitat reprenga el protocol d\'atenció integral
Afectats per la poliomielitis reclamen que Sanitat reprenga el protocol d'atenció integral

L'Associació de Pólio i Postpólio de la Comunitat Valenciana celebra aquesta setmana diversos actes amb motiu de la celebració, el dia 24, del dia mundial de la lluita contra aquesta malaltia. L'objectiu és reclamar a la Conselleria de Sanitat que reprenga el protocol d'actuació per a la seua atenció integral.

Demà, dimarts 22 d'octubre, comencen els actes reivindicatius a l'Hospital La Fe de València un taula informativa, que repetiran el dia 23 a l'Hospital Clínic de València. El dijous 24 d'octubre, la taula informativa s'instal·larà a la plaça de l'Ajuntament, on també es llegirà un manifest.

Els afectats per aquesta malaltia recorden amb aquests actes a les administracions que encara segueixen ací, “perquè el període entre 1955 i 1963, en el qual milers de xiquets van ser víctimes del maleït virus per una negligència franquista, ha quedat en l'oblit”.

Destaquen, així mateix, que tenen “greus seqüeles d'aquell virus” i la majoria pateix l'anomenada síndrome postpólio, “desconeguda per als metges” i amb “molt poc d'interés per part de la Conselleria de Sanitat”. Segons indiquen, han reclamat que s'informe el col·lectiu mèdic sobre l'aparició de la síndrome postpólio i els seus símptomes perquè els facultatius proporcionen els tractaments adequats per a pal·liar-ne els seus efectes.

Pólio: què és i quina n'és la incidència?

La poliomielitis és una malaltia infecciosa que pot afectar el sistema nerviós i tindre conseqüències discapacitants. Encara que es considera erradicada a Europa, a Espanya no va ser atallada fins al 1963, a través d'una vacuna.

Aquesta malaltia suposa una pèrdua del nivell funcional i que generalment sobrevé als 40 o 50 anys. Sol presentar-se com a fatiga progressiva, afebliment en els músculs i dolor.

S'estima que, a Espanya, més de 30.000 persones podrien patir aquesta síndrome i s'estima que entre el 20% i fins al 80% de les persones afectades per la pólio han desenvolupat o desenvoluparan la síndrome postpólio.

També et pot interessar

stats