Els afectats per l’incendi de Llutxent critiquen la gestió del sinistre

Diversos veïns de les urbanitzacions afectades a Gandia van rebre amb retrets el ministre Ábalos i l'alcaldessa Morant.

Zona afectada per l'incendi de Llutxent
Zona afectada per l'incendi de Llutxent

Creixen les crítiques per la gestió de l'incendi de Llutxent. Diversos veïns van rebre amb retrets el ministre de Foment, José Luis Ábalos, i l'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, durant la visita de dimarts a les urbanitzacions més afectades de Gandia pel que consideren una actuació negligent.

El ministre de Foment s'ha compromés amb els afectats a declarar l'àrea cremada zona d'emergència. “Les distintes administracions hem de col·laborar per a garantir les ajudes, més enllà de declarar zona catastròfica”, ha manifestat Ábalos.

Els veïns de les urbanitzacions sinistrades van qualificar d'irresponsables les actuacions, a més de sol·licitar al ministre més ajudes per a les famílies afectades. 

“Ma casa està destrossada. Des de les urbanitzacions Montepino i Montesol s'havia comunicat a l'Ajuntament de Gandia que véiem un risc clar d'incendis i que calia netejar la zona, però se n'ha fet cas omís”, s'ha lamentat Juan Díez. En aquests moments s'estan tramitant unes ajudes per a aquelles persones que tinguen una renda bruta anual de 10.500 euros. “No es pot discriminar en funció de la renda unes ajudes que mereixem tots els que hem patit aquesta desgràcia”, explica el veí. Per la seua banda, la presidenta de la urbanització Montepino, Lola Martín, ha emfatitzat que a la zona viuen famílies durant tot l'any i que no es tracta de cases d'estiueig.

L'Ajuntament de Pinet s'ha sumat als de Gandia i Llutxent, i en un ple extraordinari ha acordat sol·licitar al govern espanyol la declaració de zona d'emergència.

D’altra banda, sis sindicats de bombers han denunciat falta de coordinació i exigeixen la creació d'un cos únic per a les emergències. L'oposició demana explicacions sobre els protocols d'actuació i volen que el president Puig en done també a les Corts.

Nivell d'emergència 2

Seixanta persones, al voltant de deu nuclis familiars, han sigut reallotjades. Durant la visita a les residències, l'alcaldessa Diana Morant ha recordat que la zona continua en estat d'emergència 2. “Es permet a les famílies tornar a les cases durant unes hores, però no habitar-les", ha explicat. A més, ha afegit que la previsió de les direccions d'extinció d'incendis estableix normalment de 7 a 15 dies abans de tornar a ocupar l’habitatge.

També et pot interessar

stats