Com pot afectar el Brexit als valencians i valencianes?

Puc viatjar o treballar al Regne Unit? Responem les preguntes més freqüents.

Interior de l'Aeroport de València
Interior de l'Aeroport de València / À Punt NTC

Les noves normes que regulen la relació entre el Regne Unit i la Unió Europea generen encara molts dubtes entre la població. Per als valencians que vivien al territori britànic abans de l'entrada en vigor del Brexit la situació no canvia massa. Els que vullguen fer-ho enguany hauran de sol·licitar un visat.

Sóc un espanyol resident al Regne Unit, hi ha algun canvi en la meua situació?

No. Si vivies al Regne Unit abans del 31 de desembre de 2020 tens els drets de residència, treball i accés a la sanitat garantits gràcies a l'acord de

retirada signat entre Londres i la Unió Europea. Només has d'estar inscrit com a resident en l’anomenat “UE Settlement Scheme”, el sistema de registre de ciutadans de la UE, el termini per a fer-ho acaba el 30 de juny de 2021.

Què he de fer si vull anar a treballar al Regne Unit?

Hauràs de sol·licitar un visat. El Regne Unit ha posat en marxa un sistema migratori per punts que dona el mateix tractament als europeus que a la resta de ciutadans del món. Els visats s'atorguen prioritzant els talents dels sol·licitants per damunt del país de procedència.

El meu germà viu a Londres, i jo, a Alcoi. Necessitaré un visat per a visitar-lo?

No, pots visitar el Regne Unit per un màxim de sis mesos sense visat per a fer turisme, visitar familiars o amics, cursar estudis curts o activitats empresarials de poca duració com assistir a una conferència. Fins al 30 de setembre de 2021 podràs viatjar només amb el DNI, a partir d'aquesta data serà necessari el passaport.

Puc estudiar al Regne Unit amb una beca Erasmus?

No. El Regne Unit ja no forma part del programa Erasmus, però el govern britànic ha anunciat que crearà un programa propi d'intercanvi d'estudiants.

Encara tens alguna qüestió?

La Generalitat ha habilitat un portal per a resoldre qualsevol dubte relacionat amb el Brexit a la ciutadania i a les empreses del territori.

En clau estatal, pots telefonar a la “centraleta Brexit” del Ministeri d'Afers Estrangers i Cooperació d'Espanya #CentralitaBrexit a disposició dels ciutadans espanyols per a obtindre resposta a qüestions relacionades amb la nova relació amb el Regne Unit. El telèfon per a tocar des de Espanya és el +34 91 8362248 i des de Regne Unit el +44 (0) 1158 575508.

Pots dirigir-te també al Centre de Contacte Directe Europeu en el seu web o en el telèfon gratuït 00 800 67891011.

També et pot interessar

stats