Aerte demana estendre el requisit del certificat covid a les eixides amb acompanyant en residències

Es compleixen cinc setmanes consecutives sense morts per coronavirus en aquests centres, segons fonts de la patronal

Residència de persones majors
Residència de persones majors / Carlos Castro (Europa Press)
04 de desembre 2021 - 11:33

L'Associació Empresarial de Residències i Serveis a Persones Dependents de la Comunitat Valenciana (Aerte) ha demanat estendre l'exigència del passaport covid en les eixides amb acompanyant en residències, després de cinc setmanes consecutives sense morts per coronavirus en aquests centres, segons fonts de la patronal.

Aerte ha tornat a reclamar que s'elimine la reserva de places en els centres de majors, que afecta unes 1.400 persones en tota la Comunitat Valenciana, ja que considera que amb l'actual situació "es donen les circumstàncies" per a adoptar aquesta mesura.

Durant la setmana del 22 al 28 de novembre hi ha hagut tretze casos positius, dels quals deu s'han registrat en centres de persones majors i els altres tres en centres de discapacitat. Durant aquest període no hi ha hagut cap defunció, segons les dades de l'Imserso.

El president de Aerte, José María Toro, ha ressaltat que aquestes dades "confirmen la tendència que s'ha vingut desenvolupant durant els últims dos mesos, en la qual s'han produït dues defuncions en centres residencials de majors, i l'eficàcia de la vacunació".

1.400 places bloquejades

Fa una setmana, Toro va recordar que des del mes de gener d'enguany, la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives obliga que el 5 per cent de les places residencials estiguen lliures per a dur a terme aïllaments. Aquesta mesura, que ja no manté pràcticament cap comunitat autònoma, està "reduint encara més les ja escasses places residencials per a persones majors que se xifra per al conjunt de la Comunitat Valenciana, en relació amb la mitjana espanyola, en més de tretze mil places".

A més, ha recalcat que els plans de contingències elaborats pels centres permeten dur a terme aquests aïllaments "sense perdre capacitat d'atenció, a través de la reubicació de les persones afectades en les zones destinades a aïllament amb les garanties degudes".

"Fa mesos que reclamem l'eliminació d'aquesta reserva sense que la Conselleria escolte el sector i torna a haver-hi una demanda molt alta de places, per la manca que hi ha sobretot en determinades zones, i això està afectant negativament moltes persones i els seus familiars", ha afegit.

Des de la mitjanit d'aquest dissabte, el certificat covid és obligatori per a entrar en residències, locals d'oci i restauració amb aforaments de més de 50 persones; espais dedicats a activitats recreatives i d'atzar amb menjar; esdeveniments i celebracions de més de 500 persones on no sempre es puga dur posada la mascareta, i visites a hospitals (quan se'n permeten).

També et pot interessar

stats