Aemet anticipa una tardor plujosa i més càlida, després del tercer estiu més sufocant des que hi ha registres

A l'estiu s'han registrat quatre onades de calor, repartides en 24 dies, registres que només se superaren l'any passat i el 2003

Un home es refresca en una font a València per a sufocar la calor aquest mes d'agost
Un home es refresca en una font a València per a sufocar la calor aquest mes d'agost / Eduardo Manzana (Europa Press)

Amb precipitacions s'acomiada l'estiu a la Comunitat Valenciana, en vespres d'una tardor que serà més plujosa i molt més càlida del que és habitual, segons les previsions que aquest dijous ha anticipat l'Agència Estatal de Meteorologia.

L'estació, que comença oficialment el 23 de setembre, té entre un 50% i 70% de probabilitats de ser un període "molt càlid", i entre el 40% i el 50% de ser un trimestre més plujós del que és normal en la major part d'Espanya, sobretot en el nord-oest peninsular. Aemet confia en el fet que l'acumulació de precipitacions mitigue la sequera que pateix la Península, encara que això necessitaria "un període molt llarg de pluges abundants".

El portaveu d'Aemet, Rubén del Campo, també ha fet balanç de l'estiu. Ha explicat que ha sigut el més càlid des que hi ha registres, només superat pels de 2022 i 2003. Enguany els meteoròlegs han registrat quatre onades de calor, repartides en 24 dies sufocants. Alhora, constaten que ha sigut el tercer estiu més plujós del segle XXI.

Les temperatures màximes diàries es van situar 1,2 graus centígrads per damunt del valor normal, mentre que les mínimes van ser 1,4 graus superiors a la mitjana, per tant, la mitjana de l'estiu va ser d'1,3 graus per damunt de la mitjana normal.

Així, l'estació va tindre un caràcter "extremadament càlid" en àmplies zones del sud de la Península i en el Cantàbric occidental, mentre que va resultar molt càlid en la resta de l'Espanya peninsular. A les Illes Balears també va ser molt càlid, i a les Canàries va tindre caràcter molt càlid o extremadament càlid, segons Aemet.

El quart juny més plujós de la sèrie històrica

Pel que fa a les precipitacions, del Campo ha destacat que ha sigut "un estiu molt humit", amb acumulacions de 87,2 litres per metre quadrat, un 124% per sobre de la mitjana habitual. Els registres el converteixen l'estiu en el setzé més humit des de 1961 i el tercer més plujós del segle XXI, després dels estius de 2010 i 2018.

No obstant això, tres quartes parts de la pluja es va concentrar al mes de juny, que ha sigut el quart més plujós des de 1961 (darrere de 1988, 1992 i 2010) i ha sigut també el segon més humit del segle XXI. Per contra, juliol i agost van ser molt secs, amb pluges vora el 59 i 47% del que és habitual, respectivament.

També et pot interessar

stats