Adif invertirà 150 milions d'euros per a modernitzar la línia Xàtiva-Alcoi

Es renovarà el traçat ferroviari de manera integral i es reduiran els temps de viatge

Adif renovarà tota la infraestructura de la línia Alcoi Xàtiva
Adif renovarà tota la infraestructura de la línia Xàtiva-Alcoi / Europa Press

Adif preveu noves inversions per valor de 150 milions en la línia que uneix Xàtiva i Alcoi, amb la finalitat d'"incrementar la fiabilitat de la infraestructura i, amb això, reduir els temps de viatge".

Aquesta actuació, inclosa en el pla de rodalies de la Comunitat Valenciana, suposarà la renovació integral del traçat ferroviari, al llarg de 63 quilòmetres, ha explicat Adif en un comunicat.

En paral·lel, continuen en marxa treballs destinats a millorar les instal·lacions de seguretat en tota la línia. La redacció dels projectes necessaris per a escometre aquesta actuació es troba molt avançada.

S'han previst dos projectes: un per a la millora i modernització integral del tram Alcoi-Ontinyent, entre les províncies d'Alacant i València, i un altre entre Ontinyent i Xàtiva, que discorre íntegrament per la província de València. Tots dos conformen la totalitat de la línia.

Aquests projectes comprenen una intervenció global, centrada en la renovació de tot el material de via (travesses, carril i balast); l'actuació en la infraestructura, tant en terraplens com en talussos i passos a nivell i l'adaptació de túnels i passos superiors.

Aquestes actuacions podran ser cofinançades pel Mecanisme Connectar Europa (CEF).

"Una inversió històrica"

Els ajuntaments de Xàtiva i Alcoi han destacat que es tracta d'"una inversió històrica, la major des de la construcció de la línia fèrria", i que permetrà "eliminar les restriccions de velocitat d'alguns trams i millorar tant la duració del trajecte com les freqüències". Es preveu que les obres puguen licitar-se a partir del pròxim any i que estiguen executades en 64 setmanes des que comencen, ha precisat en un comunicat conjunt.

L'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, ha ressaltat que "després de dècades, suposa un compromís històric per part del govern d'Espanya i d'Adif, una decisió estratègica que comportarà la inversió més gran en aquesta línia des que es va construir, fa més d'un segle".

"La millora del tren Alcoi-Xàtiva és una oportunitat i una aposta per la vertebració del territori i per la millora de les comunicacions a les nostres comarques, tenint a més en compte que Xàtiva es convertirà en un nus fonamental de connexió ferroviària amb Madrid, Barcelona i el sud d'Espanya, a través del corredor mediterrani i de l'alta velocitat", ha afegit.

Per part seua, l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha manifestat que "l'anunci d'aquestes millores per a reduir el temps de viatge respon a una demanda històrica de la ciutadania de les nostres comarques centrals".

Cerdà ha comentat que "amb les millores anunciades i amb la posada en marxa de la línia d'AVE del corredor mediterrani, Xàtiva recupera un important protagonisme com a nus ferroviari de les comarques centrals".

També et pot interessar

stats