Adéu a les càpsules de café, els coberts de plàstic i els bastonets de les orelles

La Generalitat prohibirà a partir de 2020 la comercialització de productes de plàstic d'un sol ús que puguen substituir-se per altres materials.

Aquest tipus de càpsules estaran prohibides en 2020
Aquest tipus de càpsules estaran prohibides en 2020

La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha avançat el contingut de l'esborrany del nou Pla Integral de Recursos de la Comunitat Valenciana que s'aprovarà enguany i que preveu la reducció dràstica dels residus plàstics. El Pla inclou la prohibició de productes plàstics d'un sol ús com les càpsules de café, els bastonets de les orelles, els gots i els plats de plàstic o les maquinetes d'afaitar. La normativa és similar a les que ja s'han aprovat a les Illes Balears o França i preveu que se segellen els abocadors com una de les prioritats.

L'objectiu de la Generalitat és anar reduint la generació de residus, sobretot de plàstics, en línia amb les directives europees, que en estos moments estan definint uns mínims de reciclatge i un màxim de rebuig que acaba en els abocadors.

Per a la consellera Cebrián, el tancament dels abocadors és una de les prioritats del seu departament i una necessitat a llarg termini pel seu efecte en el canvi climàtic. La seua intenció és abordar el cicle complet des de les fases inicials del producte, abans que arriben a les plantes de tractament de residus, des de la seua creació, consum i tria. Es tracta de generar menys residus i que arriben tan separats com siga possible. La clau, ha dit la consellera, és que es puga aprofitar més i de millor qualitat.

Pel que fa a la disposició que regularà la comercialització de plàstics d'un sol ús ha volgut deixar clar que la prohibició es limita als productes en els quals aquest material es puga reemplaçar. En cas que no hi haja alternativa podran continuar.

Contenidor marró per a residus orgànics

Bona part de la matèria orgànica que arriba a les plantes de tractament de residus de la Comunitat no es reutilitzable perquè no procedeix d'una gestió separada del residu, està contaminat i és un recurs que es perd. El compost que se'n derivaria podria ser de gran valor per a l'agricultura local.

S'estan instal·lant, de forma experimental, alguns contenidors marrons per a la recollida de residus orgànics en dos barris de la ciutat de València. És una experiència pilot que progressivament podria anar estenent-se.

Alguns consistoris valencians, com el del Campello, a l'Alacantí, ja té tenen instal·lats contenidors marrons com a experiència pilot des de fa un temps, però la Comunitat Valenciana està molt per darrere d'altres comunitats autònomes pioneres en el seu ús, com Catalunya, Navarra o el País Basc.

La matèria orgànica suposa el 40% del fem total que generem. Conduir-la a un abocador és desaprofitar un recurs que podria aprofitar-se per a produir un substrat, el compost, que es gasta per a enriquir el sòl en jardineria, agricultura o obra civil.

També et pot interessar

stats