Acusacions entrecreuades en l'inici del juí del Cas Patraix

L'interrogatori als acusats s'ha traslladat a l'últim dia després que una de les defenses haja presentat una prova pericial.

El Tribunal del Jurat jutja des d'aquest dimecres a María Jesús M.C., coneguda com Maje i al seu amant com a principals responsables de l'assassinat del marit d'ella.

Aquest dimecres un tribunal popular ha començat a jutjar a València el batejat com a cas Patraix: l'assassinat d'un enginyer al barri de València ara fa tres anys i pel qual seuran al banc dels acusats la seua dona i qui va ser amant d'ella.

La primera sessió ha arrancat vora les 10:00 h, amb l'elecció dels membres del jurat (9 persones i dos suplents) que jutjaran el cas, l'exposició de les qualificacions de les diferents parts i l'informe inicial. Serà un jurat popular compost per cinc dones i quatre homes. Aquest dijous començaran les declaracions dels dos processats per aquest crim. L'interrogatori als acusats s'ha traslladat a l'últim dia després que una de les defenses haja presentat una prova pericial.

La Fiscalia considera María Jesús Moreno, Maje, inductora de l'assassinat del seu marit mentre que qui era el seu amant en aquell moment, Salvador Rodrigo, va ser l'autor material dels fets. Per a ella demanen 22 anys de presó com a cooperadora necessària d'un delicte d'assassinat amb l'agreujant de parentiu. Per a ell, 18 per assassinat. El crim va tindre lloc el 16 d'agost de 2017 al carrer de Calamotxa de València. Aquell matí, la víctima, Antonio Navarro, va ser abordat al garatge de sa casa quan entrava al cotxe per anar a treballar i va rebre 8 ganivetades.

Amants units en el crim

Segons el relat dels fets, els dos acusats, companys de faena a l'hospital, van iniciar una relació a finals de 2015. Feia poc que ella s'havia casat i li contà que el marit la maltractava físicament i psicològicament. Al juny de 2017 Maje li preguntà a l'amant si, per ella, mataria el marit. Creu la Fiscalia, i també l'acusació particular, que ella va planificar l'assassinat i que el dia previ al crim li va dir al seu home que tenia faena a l'hospital i que ell podria aparcar a la seua plaça. Després del crim, Maje i el seu company de faena van acordar no veure's més.

Al gener de 2018, la Policia Nacional els detenia als dos. Salvador Rodrigo va exculpar en un principi Maje però al final va confessar haver matat la víctima per amor a ella i va indicar als investigadors on havia amagat l'arma homicida. L'acusació particular demana 25 anys per a ella i 20 per a ell. Maje sempre ha dit que no va tindre res a veure en el crim i per això el seu advocat demana la seua absolució.

Durant la sessió d'aquest dimecres, el fiscal ha remarcat que “la relació afectiva i sexual entre tots dos és la clau”. El fiscal ha defés que el crim, planejat de manera “molt intel·ligent” segons el seu criteri, va quedar en evidència en una conversa gravada per la policia entre els dos acusats.

El fiscal també ha explicat en la sala que el crim era difícil de resoldre inicialment perquè no hi havia aparent connexió entre l'autor i la víctima, però des d'un principi els policies van veure que ella mentia contínuament. I ha recordat que ella va guanyar amb el crim una pensió de més de 1.000 euros al mes, diverses probables indemnitzacions per assegurança i la seua part en l'herència d'Antonio.

Els advocats dels acusats, per la seua banda, han volgut exculpar els seus clients: el lletrat de Salvador Rodrigo ha argumentat que ell va ser sempre “un titella” en mans d'ella, que va usar el seu atractiu perquè Salvador fera “qualsevol cosa” per la seua aprovació. L'advocat ha demanat l'absolució, i ha sol·licitat, en cas que s'impose una condemna, que se li apliquen eximents de trastorn mental transitori.

L'acusada nega els fets i en el seu escrit de defensa assenyala que va mantindre a partir de setembre de 2015 una relació amb l'acusat que va acabar per la situació personal de Salvador. La relació, continua l'escrit, va rependre's a finals de 2017 i va ser Salvador qui va comentar que “una bona solució seria posar fi a la vida d'Antonio”, comentari que ella va creure que no era més que una fantasia. En el document, també defén que no es va decidir a denunciar-ho després pel temor que sentia cap a l'acusat.

Gran expectació mediàtica

El juí, igual que el cas, ha despertat una gran expectació mediàtica i també un interés jurídic per la batalla legal que es planteja dins de la sala. A Maje la representa un dels més prestigiosos penalistes valencians, Javier Boix. Boix, qui va ser també defensor de Francisco Camps en la causa dels trages, intentarà convéncer que el crim només va ser obra de l'altre processat, qui va actuar encegat per l'amor que sentia per Maje, pensant que ella aniria a viure amb ell després. Manté també que Maje va ser mai amant seua. Per la seua banda, Miguel Ferrer, un altre advocat amb gran experiència en casos penals, té clar que va ser ella qui va ordir l'assassinat i el va organitzar fins a trobar algú a qui manipular perquè el duguera a terme fent-lo creure que era el seu amant. De fet, a més, quan es va produir el crim, Maje estava ja amb una tercera persona.

La Fiscalia també demana que indemnitzen amb 250 mil euros els pares i el germà de la víctima. El juí se celebra a la sala Tirant lo Blanc de la Ciutat de la Justícia de València i està previst que s'allargue fins al 29 d'octubre.

També et pot interessar

stats