Com actuar en una situació d’emergència per gota freda

Recopilem una sèrie de consells útils per a afrontar una situació d’emergència.

Com actuar en una situació d’emergència per gota freda
Com actuar en una situació d’emergència per gota freda

Consells per a la població en general:

Cal estar informat del nivell de risc de les zones de residència i de treball, per si és una zona inundable. Es pot saber través dels sistemes d’informació dels pobles (molts tenen Whatsapp per a la ciutadania), posant la ràdio i la televisió, consultant el perfil de twitter del 112, @GVA112 o l’etiqueta #PlugesÀPunt.

També és important revisar la casa, netejar els baixants i les canalitzacions per si estan embossades.

S’han de retirar els vehicles de les zones inundables i allunyar-se de les riberes de rius i barrancs. És molt important evitar els ponts perquè podrien afonar-se i arrossegar-nos en la caiguda.

Cal mantindre el telèfon mòbil carregat a tothora i telefonar al 112, el número d’Emergències, si es necessita qualsevol tipus d’ajuda.

Recomanacions específiques per als que condueixen

El més important és usar el vehicle només si és necessari.

Si no es pot evitar, cal saber la situació abans d’iniciar un viatge, circular preferentment per vies principals i autopistes, i a menor velocitat. L’adherència de les rodes no és la mateixa amb la calçada banyada.

No s’ha d’intentar MAI travessar un gual o un lloc inundat si hi ha dubte. L’aigua té molta més força de la que sembla i és difícil calcular la profunditat del cabal.

Si la visibilitat es veu afectada a causa de la pluja, s’ha de parar a la vora i senyalitzar-ho amb els llums d’emergència.

Primer que res és la vida, si hi ha perill d’estar dins del vehicle, s’ha d’abandonar.

A l’hora d’informar-se a través de les xarxes socials i internet:

Internet és molt útil per a la difusió ràpida d’informació, però pot ser perillós si no es consulten les fonts adequades. És molt important seguir la informació només a través dels canals dels mitjans oficials i anar amb compte amb les informacions falses.

Poden consultar informació actualitzada sobre els avisos d’emergències actius en el compte de Twitter de l’Agencia Estatal de Meteorologia, @AEMET_CValencia, i també en el Twitter de l’Associació Valenciana de Metereologia, @avametpred.

Per a consultar l’estat de les carreteres els recomanem el Twitter de la DGT, @InformacionDGT, i l’etiqueta #DGTValencia.

I per a tindre informació sobre l’estat de la xarxa ferroviària poden consultar els perfils d’informació de RENFE i ADIF, @Inforenfe, @infoAdif, i també el perfil @CercaniasVLC.

També et pot interessar

stats