Activistes visibilitzen el rebuig contra la ZAL amb una pancarta gegant

El Col·lectiu Forn de Barraca i Marfull-Acció Ecologista Agró impulsen aquesta acció de protesta.

Moment en què els activistes despleguen la pancarta a l'últim pont del riu Túria
Moment en què els activistes despleguen la pancarta a l'últim pont del riu Túria

Activistes del Col·lectiu Forn de Barraca i Marfull-Acció Ecologista Agró han desplegat aquest dissabte una pancarta de grans dimensions amb el lema “Recuperem l’Horta, No a la ZAL”, en l’últim pont del Riu Túria, ubicat a la zona entre Natzaret i la Punta.

“Volem aturar la ZAL (Zona d’Activitats Logístiques) del port de València, una barbàrie econòmica i contrària als principis ecologistes que, de forma irònica, manté l’actual govern en el seu discurs, però que, en la pràctica, no compleix”, asseguren els promotors de l’acció en un comunicat.

La protesta s’ha dut a terme amb totes les precaucions i mesures de seguretat necessàries per part d’un equip d’escalada professional, sense posar en risc cap dels activistes que han participat.

Les màquines van entrar a la Punta l’estiu de 2002. Arrasaren les cases, les alqueries i la terra fèrtil d’una de les millors hortes de València. Un drama que no causà només danys materials: enderrocaren també un estil de vida i a moltes persones les desarrelaren, les deixaren sense la seua família veïnal, sense casa i sense feina.

“Aquell sofriment no va valdre per a res i el juliol de 2020, aquell espai continua sent el descampat que van deixar. I la lluita ciutadana contra la ZAL continua viva”, asseguren els activistes promotors d’aquesta acció.

L’octubre de 2019, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va denegar la suspensió cautelar del Pla Especial d’Urbanització de la ZAL, en rebutjar el recurs presentat per l’associació Per l’Horta.

El maig d’enguany el Col·lectiu Forn de Barraca va encetar en xarxes socials la campanya #DelFornALaPunta, #DeixeuLaTerraEnPau, #NoALaZAL “perquè no caiguera en l’oblit i perquè la ciutadania fora conscient que s’estava reactivant en ple confinament i mostrara el seu rebuig”.

“Vam aconseguir que Joves PV forçaren a membres de Compromís a signar un manifest on alts càrrecs demanaven la paralització de la ZAL, però vam trobar a faltar als polítics de Compromís que abanderen l’ecologisme a l’Ajuntament de València. Cap d’ells es va adherir al document”.

Des d’aquests col·lectius, lamenten que l’alcalde de València, Joan Ribó, assegure que no hi ha diners per a aturar la ZAL. “Si la justícia torna a tombar el projecte, demanarem responsabilitats”, adverteixen.

També et pot interessar

stats