La neteja de tancs d'un vaixell, possible causa de la taca detectada a setze quilòmetres de la costa de València

Salvament ha activat la situació 1 del Pla Marítim Nacional per Contaminació Marina

Platja de Cullera (Ribera Baixa), imatge d'arxiu
Platja de Cullera (Ribera Baixa), imatge d'arxiu / CLARA PALOMARES
À Punt NTC
Àgata Pita @apuntnoticies
26 de gener 2024 - 19:24 Actualitzat: 27 de gener 2024 - 08:24

Emergències ha activat aquest divendres de vesprada el Pla Territorial en fase de preemergència, per a fer el seguiment i evolució d'una taca detectada en la mar, a només setze quilòmetres de la costa, segons han alertat a través de les seues xarxes socials. Segons ha indicat Salvament Marítim, que ha activat el Pla Marítim Nacional per Contaminació Marina en situació 1, podria provenir d'una neteja de tancs d'un vaixell.

Segons han informat les mateixes fonts a À Punt, s'han pres mostres de la taca per a analitzar al CSIC de Barcelona i saber exactament de què es tracta i si s'ha d'agreujar el nivell de protecció, però encara es desconeix si podrien ser hidrocarburs. Segons ha avançat la delegació del govern a la Comunitat Valenciana, "la naturalesa de la taca poguera ser oliosa i biodegradable, segons les primeres observacions, encara que serà el laboratori qui determinarà la naturalesa de l'abocament". L'helicòpter ha tornat a verificar a última hora de la vesprada la posició de la taca, que estava al mateix lloc.

De moment, Emergències assegura que han fet un primer vol de reconeixement i s'ha descartat que la substància s'aproxime a la costa en les pròximes 24 hores. En aquest sentit, la delegada del govern, Pilar Bernabé, ha parlat amb el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, per a informar-lo de la situació i mantindre la necessària coordinació que poguera requerir una actuació conjunta. La coordinació i gestió d'aquesta situació recau, tal com estableix la normativa, en Capitania Marítima i Salvament Marítim.

Mazón ha assegurat al seu perfil de la xarxa social X (abans Twitter), que segueix l'evolució d'aquesta taca, i que manté contacte amb els serveis d'Emergències.

També et pot interessar

stats