ACNUR diu que una persona fuig del seu país cada dos segons

Les ciutats de València, Alacant i Elx, entre altres, se sumen a la celebració del Dia Internacional de les Persones Refugiades.

La plaça de l'Ajuntament de València amb una tenda de refugiats procedent d'Àfrica.
La plaça de l'Ajuntament de València amb una tenda de refugiats procedent d'Àfrica.

Aquest dimecres se celebra el Dia Internacional de les Persones Refugiades a tot el món. Una jornada on les organitzacions especialitzades com ara CEPAIM, ACCEM o CEAR han aprofitat per a sensibilitzar la ciutadania de la situació que viuen milions de persones que fugen d'una vida difícil. 

Les activitats programades per a aquesta celebració començaven des de bon matí a la plaça de l'Ajuntament de València amb una tenda de refugiats procedent d'Àfrica, que és en moltes ocasions la primer llar dels refugiats després de fugir de situacions de conflicte. ACNUR l'ha portada al centre de València per a donar visibilitat a una dura realitat. Els vianants podien entrar i viure en primera persona com, en aquests quatre metres quadrats, habiten moltes vegades fins a deu persones. Segons la coordinadora de la delegació valenciana d'ACNUR, Arancha García Ruiz, "cada dos segons una persona es veu obligada a fugir del seu país, a abandonar la seua vida i la família per un conflicte, per qüestions religioses o polítiques i el 85% no arriba a Europa. Aquestes persones es queden en països sense recursos". L'objectiu d'aquesta iniciativa al carrer és donar visibilitat a aquestes persones que, tal com explica García Ruiz: "per la seua condició de refugiats a vegades s'amaguen perquè tenen por o perquè temen represàlies". 

Una jornada de portes obertes i l'exposició "Refugiats: relats d'un viatge" han sigut altres de les propostes per a aquest dia a la seu d'ACCEM a València. 

A la vesprada, una taula redona organitzada per Creu Roja aborda el tema del viatge que viu el refugiat des de l'eixida del país d'origen fins a la seua integració en Espanya.

Per a acabar el dia, se celebra una gimcana a Mislata, amb música de Kobena&Ko, procedent de Ghana. A la Casa de la Dona es pot veure una exposició fotogràfica i s'hi ha instal·lat un estand informatiu.

D'altra banda, a Alacant, desenes de famílies refugiades que esperen rebre asil han eixit al carrer amb Creu Roja per a repartir roses i amb un objectiu clar: conscienciar el veïnat de la seua difícil situació Segons dades de CEAR, el 2017, la Comunitat Valenciana va registrat 2.300 sol·licituds d’asil, xifra que suposa un increment del 164% respecte a l'any anterior. A més, a Elx també hi ha hagut una concentració amb motiu d'aquesta celebració durant la qual s'han reivindicat els drets humans.

També et pot interessar

stats