Els accidents mortals augmenten un 25% fins al novembre a les carreteres valencianes

Enguany ja han mort 28 persones més que en tot el 2017, que va finalitzar amb 89 víctimes.

Accident de trànsit a la CV-370 al pas per Riba-roja de Túria
Accident de trànsit a la CV-370 al pas per Riba-roja de Túria / Europa Press

Activitats de conscienciació recorden aquest diumenge les víctimes per accident de trànsit a les carreteres valencianes a la plaça de la Reina de València amb motiu del Dia Mundial de les Víctimes de Trànsit. Al llarg del matí estava previst celebrar una sèrie d'actes, amb un tapís amb llaços negres que havia de recordar les 89 víctimes mortals de l'any passat però la pluja ha obligat a ajornar-lo.

Les associacions de víctimes insisteixen en les reivindicacions històriques: més educació viària, més formació i més vigilància. Aquesta és la línia que vol seguir la Direcció General de Trànsit (DGT) amb les mesures que va anunciar al començament de novembre, que inclouen la unificació del límit de velocitat en les carreteres convencionals a 90 km/h i la retirada de 6 punts del carnet per ús del mòbil.

La directora de l'Associació d'Estudi de la Lesió Medul·lar Espinal (Aesleme), Mar Cogollos, es mostra satisfeta amb les últimes propostes de la DGT, i aposta també per la creació d'una agència interministerial que integre tots els ministeris implicats (Interior, Foment, Educació i Sanitat), la inclusió d'una assignatura obligatòria d'educació viària als col·legis i un augment significatiu dels agents que vigilen les carreteres.

El president de l'Associació DIA, Francisco Canes, ha remarcat també la necessitat d'abordar la resposta penal a les imprudències perquè no hi haja impunitat, sobretot quan l'alcohol, les drogues o la velocitat estan en la causa de l'accident. Segons Canes, la reforma del Codi Penal de 2015 ha tingut com a conseqüència que el 90% de les imprudències queden pràcticament impunes.

117 persones han mort a les carreteres valencianes el 2018

Enguany han perdut la vida 28 persones més que en 2017, un total de 117 víctimes mortals. Són dades del Ministeri de l'Interior que auguren un balanç d'any negatiu per a la Comunitat Valenciana, quan encara queden els desplaçaments de les vacances de Nadal i el pont de la Constitució.

La Comunitat Valencia és la segona autonomia on més ha crescut la sinistralitat, només per darrere de Catalunya, on han mort ja 29 persones més que l'any passat. Al conjunt de l'Estat enguany han perdut la vida en accident de trànsit 1.043 persones. L'any passat en foren 1.052.

Un dia per a recordar el dolor de les víctimes

Nacions Unides va declarar el tercer diumenge de novembre com a "Dia mundial en memòria de les víctimes d'accidents de trànsit" el 2005. Segons explica María Lidón Lozano, subdirectora general de Formació i Educació Vial de la DGT, aquesta commeració serveix per a recordar el "immens dolor i angoixa" de milions de persones al món a causa dels accidents, que s'incrementa perquè moltes de les víctimes són joves, perquè molts d'aquests sinistres van poder evitar-se i perquè "la resposta és sovint inadequada i incomprendida".

Des de 2012, les unitats de coordinació en matèria de víctimes d'accidents de trànsit (UVAT) de la DGT han atés de forma directa a més de 80.000 víctimes. Allí ajuden a pal·liar la victimització dels afectats i els faciliten l'accés als recursos que necessiten.

També et pot interessar

stats