Acaba gener i ja és el més càlid des del 1950

València ha tingut, com el 2016, el gener més càlid des del 1950 i a Alacant trobem el segon

El gener del 2024 és el més càlid a la Comunitat Valenciana, almenys, des del 1950, amb una mitjana lleugerament superior al del 1955. En els observatoris de les capitals, amb més de cent anys de dades, València ha tingut, com el 2016, el gener més càlid; Alacant ha tingut el segon més càlid, després del gener del 1955, i Castelló de la Plana el tercer, després del 1955 i 1936.

Com han sigut les màximes i les mínimes?

Què és realment un dia o un mes càlid? Com sabem si la temperatura registrada ha assolit un màxim? Com sabem si les nits són massa càlides per a l’època de l’any? Normalment, les temperatures màximes són les que es registren durant el dia i les mínimes durant la nit. Per això, és un bon indicador comparar les temperatures màximes i mínimes actuals amb el que ha ocorregut en el passat el mateix dia per a saber si estem davant d'una temperatura extrema.

El gràfic mostra l’evolució de les temperatures màximes i les mínimes des de l’1 de gener fins al 31 de desembre de cada any des del 1980 dels cinc observatoris principals de la Comunitat Valenciana. 

La línia ressaltada representa la mitjana de les temperatures màximes i mínimes del període de referència 1981-2010. Trenta anys que, segons l’Agència Estatal de Meteorologia, ens ajuden a entendre què es considera normal en un moment concret per a una zona determinada. Aquells valors més allunyats de la mitjana seran els que considerem més extrems o anòmals.

En roig, es mostren les temperatures màximes registrades fins al 28 de gener d’enguany i en blau, les mínimes. Pel que fa a les últimes, va haver-hi tres episodis càlids, els dos últims molt destacats, sense precedents al nostre territori en un mes de gener. En el primer van destacar unes nits tan càlides que van ser rècord en molts observatoris entre els dies 14 i 18. A València, la mínima del dia 16, 18,3 °C, és la més alta en un mes de gener; i a Alacant, la mínima del dia 15, 16,8 °C, també és la nit més càlida de gener des que hi ha registres a la ciutat.

Però, què ha passat amb les màximes? També han sigut altes per a gener i aquesta anomalia tèrmica s’ha notat més als observatoris de l’interior. És el cas de Castellfort, que al gener ha tingut unes màximes quasi 4 °C per damunt de la mitjana del període 1992-2010. 

Als observatoris del litoral, la mitjana de les temperatures màximes de gener també ha sigut alta. A l’aeroport de València, per exemple, han estat 3,2 °C per damunt de la mitjana del període 1981-2010.

També et pot interessar

stats