Absolts tretze acusats pel frau fiscal del cas Metrored

La magistrada no considera acreditat que dugueren a terme la facturació sense IVA sabent-ho.

Luis Fernando Cartagena, en una imatge d’arxiu
Luis Fernando Cartagena, en una imatge d’arxiu

El jutjat penal número 17 de València ha absolt per falta de proves els 13 antics membres del consell d'administració i directius de l'empresa Metrored, SA, o administradors d'altres mercantils que estaven acusats de defraudar uns 7,7 milions d'euros a la Hisenda Pública entre els exercicis fiscals de 2005 i 2008, segons un comunicat del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. La sentència, notificada aquest divendres a les parts, pot ser recorreguda en apel·lació davant l'Audiència Provincial.

El judici per aquests fets es va celebrar en 17 sessions entre els dies 21 d'octubre i 18 de novembre del passat any. En les conclusions definitives, la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat, que exerceixen l'acusació particular en la causa, van sol·licitar per a 12 dels encausats -van retirar els càrrecs per al tretzé- penes d'entre un any i tres mesos i 20 anys de presó per quatre delictes fiscals.

La magistrada considera que no ha quedat acreditat que els consellers de Metrored, que tenia com a objecte social, entre altres, la venda de minuts telefònics, facturaren sabent-ho sense IVA operacions i serveis que havien d'estar subjectes a aquest impost.

Així, no s'ha provat que els clients als quals van emetre aquestes factures hagueren fixat de manera fictícia el seu domicili a efectes fiscals a Canàries i operaren realment en el territori d'aplicació de l'impost (TAI). I encara que així fora, tampoc consta que els responsables de Metrored, extingida actualment després d'un procediment concursal, foren conscients d'això.

"No pot entendre's que el deure d'auxili dels retenidors de l'IVA com a col·laboradors de l'AEAT haja de traduir-se en la necessitat que aquests investiguen, més enllà del raonable, que les dades que faciliten els seus clients són o no reals", raona la jutgessa, perquè això equivaldria al fet que aquests col·laboradors actuaren "com a veritables inspectors d'Hisenda".

També et pot interessar

stats