Els abocadors valencians, al límit

Amb els principals abocadors valencians a prop del límit de capacitat, cal plantejar alternatives de gestió de residus.

Els principals abocadors valencians estan a Onda, Dosaigües i Fontcalent

A la Comunitat Valenciana hi ha tres abocadors principals: Onda, Dosaigües i Fontcalent (Alacant).

El d'Onda és el que es troba en una situació més preocupant, ja que fa sis anys que està tancant per haver arribat al límit de capacitat. En l’actualitat, els residus es desvien als abocadors de Cervera del Maestrat i Pedralba (Serrans), i a altres comunitats autònomes, amb un cost de 6 milions d'euros a l'any. La solució que es planteja és invertir 40 milions d'euros durant els pròxims 15 anys per a ampliar-lo.

L'abocador de Dosaigües gestiona la majoria de la brossa de València i l'àrea metropolitana des del 2010. L’ocupació supera ja la meitat de la capacitat. Per tant, es calcula que li queden cinc anys i mig de vida.

Finalment, a Alacant es troba l'abocador de Fontcalent, que va obrir fa 15 anys i es troba al 82% de la capacitat total. Podria estar ple d’ací a un parell d'anys, tot i que té una vida útil de més de quatre. L'Ajuntament d'Alacant estudia ampliar-lo perquè done servei vint anys més.

Risc de desbordament a la Murada

A banda dels abocadors principals, preocupa molt la situació del de la Murada (Oriola), on els líquids de lixiviats s'acumulen en una bassa que, a causa de la falta de manteniment i a les fortes pluges del setembre i el gener, es troba a punt de desbordar-se.

El problema afegit d'aquest abocador és que es troba entre la Comunitat Valenciana i Múrcia. Aquesta darrera s’hauria d'encarregar de les reparacions, encara que, si la bassa es desborda, els camps que es veurien més afectats serien els d'Oriola.

La Generalitat ha invertit dos milions d'euros per a segellar l'abocador i evitar les possibles fuites, mentre que Múrcia ha comunicat que durà a terme unes obres d'urgència durant la setmana vinent per a intentar buidar tota la bassa.

Reciclar més per a evitar nous abocadors

L'ampliació dels abocadors genera el rebuig de les poblacions afectades i també dels col·lectius ecologistes.

Aquests darrers apunten que la solució podria exigir un canvi de model en què es recicle més, tal com exigeix Europa, ja que ara com ara entre el 60 i el 70% del fem que produïm acaba omplint uns abocadors que ja estan sobresaturats.

També et pot interessar

stats