Ábalos evita confirmar si l'AP-7 serà gratuïta una vegada passe a mans de l'Estat

El ministre de Foment anuncia que el seu departament estudiarà la millor opció amb la Generalitat.

Tram de l'autopista AP-7 al peatge Dénia-Ondara
Tram de l'autopista AP-7 al peatge Dénia-Ondara / Europa Press

El tram de l'autopista AP-7 que discorre entre Alacant i Tarragona serà de titularitat estatal el desembre de l'any que ve, moment en què acabarà la concessió al grup Abertis. Serà aleshores quan s'alçaran els peatges. Però abans, el Ministeri de Foment analitzarà les millores convenients per a la via, entre les quals s'inclou desenvolupar les actuals connexions i enllaços o construir-ne de nous, l'execució de carrils addicionals o la implementació de mesures per a reduir el soroll. Foment també té previst realitzar estudis respecte de la demanda del trànsit, ja que tot açò determinarà les prioritats segons les disponibilitats pressupostàries.

El titular de Foment, José Luis Ábalos, ha destacat durant la sessió de control al Govern d'Espanya que més enllà de no ampliar els terminis de concessió de les vies que acaben i de reintegrar-les en la xarxa estatal, és necessari arribar a un acord per a garantir la sostenibilitat de les autovies i el seu manteniment a llarg termini.  

La gratuïtat de l'AP-7 queda en l'aire, ja que Ábalos ha recordat que “gratis no hi ha res” i ha indicat que el necessari augment de la inversió en conservació i manteniment s'haurà de costejar “via impostos o via pagament utilització”. No obstant això, ha defensat un sistema de finançament “que no penalitze cap territori, un model per a tots sense distincions”.

El diputat per Compromís al Congrés, Joan Baldoví, que havia interpel·lat el ministre sobre l'AP-7, ha assegurat que les explicacions d'Ábalos no l'han deixat “tranquil”. Tal com ha assenyalat, infraestructures com aquesta constitueixen la columna vertebral del territori i ha recordat a Ábalos que els valencians fa 40 anys que paguen aquesta autopista, que concentra una “gran sinistralitat” en les carreteres pròximes. Ha agregat que en els últims set anys els pressupostos han sigut “especialment injustos” amb la Comunitat Valenciana i que els valencians són “complidors amb les despeses però desgraciadament l'Estat incompleix amb nosaltres amb els ingressos”.

També et pot interessar

stats