À Punt NTC analitza la situació del treball juvenil

La secretària de Política Social i Joventut de CCOO PV analitzarà la precarietat laboral dels joves en 'À Punt NTC Matí'.

Arxiu
Arxiu / Efe

La secretària de Política Social i Joventut de CCOO PV, Ana Belén Montero, analitzarà aquest dijous la precarietat laboral dels joves en l'informatiu 'À Punt NTC Matí'.

Aquesta setmana, Comissions Obreres ha presentat un informe  sobre la Generació Mòbil, és a dir, la dels menors de 29 anys amb una trajectòria laboral i personal "inestable i imprevisible" condicionada per baixos salaris, insuportables taxes de temporalitat i una rotació que els converteix en "nòmades del treball". El sindicat ha denunciat la situació dels joves a Espanya, que viuen una espècie de "mili laboral" assumint precarietat i baixos salaris. 

L'informe mostra que el 66% dels joves tenien un contracte temporal l'any passat i el 20% a més amb jornada parcial, la qual cosa deixa la taxa de temporalitat juvenil en el 60% (el triple que la de la resta de treballadors) i la de parcialitat fregant el 30% (el doble que la de la resta). A més, la precarietat en els sous també ha afectat més notablement la població jove amb un ajust salarial durant la crisi respecte a la resta de la població. 

Així, entre 2008 i 2016 el salari mitjà va caure un 28% en els menors de 20 anys, de manera que l'adjectiu "mileurista ha mutat d'insult a aspiració", la qual cosa ha generat bretxa salarial entre generacions i un increment de la pobresa.

Tota aquesta situació de precarietat també afecta directament la vida personal dels joves, afig l'estudi, generant desigualtat, vulnerabilitat i pobresa, que s'han disparat durant la crisi. Les dades mostren que el 26% dels joves està per davall del llindar de la pobresa, que només la meitat aconsegueix emancipar-se abans dels 30 anys, i que el percentatge de llars joves s'ha reduït a la meitat en els últims deu anys. Tot i això, CCOO no considera que hi haja sobrequalificació entre el joves espanyols, més prompte que és el teixit productiu el que està infraqualificat.

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, considera necessari "esborrar de l'imaginari col·lectiu aquesta idea de la mili laboral", és a dir, eixos anys en la vida "en els quals has de caminar com un tarambana per a acabar aspirant a un lloc de treball digne". També a hafirmat que encara que aquesta mili laboral ha existit sempre, ha deixat de ser temporal per a allargar-se en el temps. 

Per això, ha fet una crida als joves a involucrar-se i organitzar-se seguint l'exemple dels pensionistes, per a aconseguir generar un corrent de suport, encara que sempre és més difícil fer-ho quan s'és dèbil, és fonamental. CCOO proposa, entre altres mesures, la universalitat i gratuïtat de les escoles infantils, l'educació obligatòria fins als 18 anys i millorar, connectar i vincular la formació professional i la universitària per a l'ocupació amb el món laboral.

També et pot interessar

stats