El 90% de la població es desinfecta les mans i el 85% usa la mascareta amb freqüència

Huit de cada deu eviten les situacions amb molta gent i tres de cada quatre no saluden afectuosament persones amb les quals no conviuen

El 90% de la població es desinfecta les mans i el 85% usa la mascareta amb freqüència
El 90% de la població es desinfecta les mans i el 85% usa la mascareta amb freqüència

L'adopció de mesures de prevenció per a evitar el contagi de la Covid-19 ha calat entre la ciutadania. Nou de cada deu persones es desinfecten o es renten les mans amb regularitat i el 85% usa mascareta el màxim temps possible, segons reflecteix la catorzena onada de l'enquesta elaborada pel grup de treball Data Science for Covid-19, dirigit per l’alta comissionada de la Generalitat per a la Covid-19, Nuria Oliver.

L'enquesta també mostra el seguiment d'altres comportaments socials àmpliament estesos dirigits a previndre contagis. D'aquesta manera, el 83% de la població evita les situacions que puguen portar a una trobada amb un elevat nombre de persones i el 75% no saluda donant la mà, besos o abraçades a persones amb les quals no conviu. També el 75% dels consultats manifesta que manté un distanciament físic interpersonal d’1,5 metres com a poc, i un 68% assenyala que limita el nombre de persones amb les quals té contacte pròxim.

D'altra banda, també s'observa un elevat ús del transport individual: el 71% dels enquestats usa el cotxe propi. Així mateix, el 55% es desplaça habitualment a peu, enfront del 20% que ho fa en transport públic. Vora el 8% ha recorregut a la bicicleta o el patinet, a penes el 4,6% ha triat el taxi o vehicles de lloguer amb conductor (VTC) i un 1,3% diu que no s'ha desplaçat fora de la llar.

El 79% dels enquestats entén que la pràctica d'esport de manera individual presenta un risc baix de contagi i set de cada deu consideren segur anar a comprar a xicotets comerços mantenint la distància de seguretat. Per contra, activitats com assistir a oficis religiosos amb restricció d'aforament i viatjar amb avió són les activitats que es consideren menys segures.

“La ciutadania torna a demostrar un alt compromís en el compliment de les mesures de prevenció”, ha indicat la directora general d'Anàlisi i Polítiques Públiques, Ana Berenguer. No obstant això, ha advertit que no s'ha d'abaixar la guàrdia: “Cal recordar que el virus segueix entre nosaltres i per a mantindre'l sota control és fonamental la implicació de tots, ser constants i seguir les indicacions”.

100 rebrots actius

De fet, els nous contagis s’han disparat a Espanya, amb 333 en les últimes 24 hores, fet que suposa un increment d'un 38,17% respecte al balanç de dijous. A més, ara mateix hi ha uns 100 rebrots actius a Espanya, set dels quals es troben a la Comunitat Valenciana: Cullera, València, Burjassot, Foios, Llíria, Rafelbunyol i Castelló.

El qüestionari, que inclou més de 241.000 respostes acumulades, l’ha dissenyat el grup de treball liderat per Nuria Oliver, del qual formen part persones expertes de la Universitat Jaume I, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Miguel Hernández, la Universitat d'Alacant, el CEU Cardenal Herrera i Fisabio. La catorzena onada de l'enquesta va tindre lloc entre el 26 de juny i el 2 de juliol i es van obtindre 3.178 respostes de tot Espanya.

També et pot interessar

stats