Més de 9.000 dones valencianes tenen protecció policial contra la violència masclista

Abans que acabe l'any estarà en marxa el nou protocol de valoració de riscos dels presumptes maltractadors.

Més de 9.000 dones valencianes tenen protecció policial contra la violència masclista
Més de 9.000 dones valencianes tenen protecció policial contra la violència masclista

La Comunitat Valenciana ha registrat 124 víctimes mortals per violència de gènere des que es van iniciar les dades estadístiques en 2003, i en l'actualitat hi ha 9.074 casos actius de dones que reben atenció o protecció policial dins del Sistema de Seguiment Integral.

En concret, les dones amb protecció policial són 917 a les comarques de Castelló, 4.429 a les de València i 3.728 a les d’Alacant. A més hi ha 127 dispositius telemàtics (polseres) actius per a garantir que es compleixen les mesures d'allunyament, dels 1.079 en total que hi ha a tot l’estat (11,77%).

Aquestes són les dades aportades aquest dimarts pel delegat del govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, durant la inauguració de les jornades Atenpro, destinades a professionals dedicats a l'atenció i protecció de víctimes de violència masclista. El delegat ha assegurat que "el govern bolcarà tots els recursos disponibles per al desenvolupament efectiu del Pacte contra la Violència de Gènere”.

Segons les dades oferides pel delegat del govern, fins ara enguany 40 dones han sigut assassinades a Espanya per les seues parelles o exparelles, 2 d'elles a la Comunitat Valenciana. 

A més, s'han registrat 3 casos de menors d'edat assassinats a Espanya, dos dels quals a la Comunitat, i des que es van iniciar els registres estadístics en 2003, s'han confirmat 124 víctimes mortals de les 966 comptabilitzades a tot Espanya.

Val a dir que 96 municipis (40 d'Alacant, 13 de Castelló i 43 de València) s'han sumat al sistema Viogen de coordinació de les forces de seguretat per a la lluita contra la violència de gènere. 

5.365 denúncies per violència de gènere

Quant a les denúncies i ordes de protecció, a la Comunitat Valenciana s'han registrat, a data del passat 31 de març, un total de 5.365 denúncies per violència de gènere (el 13,55 % de tot Espanya) i s'han dictat 1.113 ordes de protecció de víctimes (el 12,22 % del total). 

Per províncies, a Castelló s'han presentat 423 denúncies i 117 ordes de protecció; a València, 2.735 denúncies i 538 ordes de protecció; i a Alacant, 2.207 denúncies i 458 ordes de protecció.

El total d'interns per violència de gènere a Espanya, a data del passat 31 d'agost, va ascendir a 6.541, dels quals 917 estan internats (14%) a la Comunitat Valenciana. 

Per províncies, Castelló alberga 114 condemnats per violència de gènere; València té 443 interns; i Alacant, en custòdia 360.

Nou protocol que inclourà la capacitat agressora del maltractador

Fulgencio ha anunciat també que abans que acabe l'any estarà en marxa el nou protocol de valoració de riscos dels presumptes maltractadors, que inclourà la capacitat agressora del maltractador i el grau de perill en què es troben les filles i fills de les víctimes. 

En aquesta sessió de treball també s'ha denunciat la falta de recursos del món rural per a l'atenció i la protecció a les víctimes.

La jornada ha posat en relleu la diferència de recursos a l'abast de les dones en les ciutats i els pobles. Segons el personal d'atenció a les víctimes en el món rural els recursos són limitats i no sempre estan especialitzats en gènere.

Per a pal·liar les diferències entre el món rural i l'urbà la Diputació de València posarà en marxa la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere, un servei que permetrà compartir recursos. Així, si una dona té por de denunciar al seu poble podrà anar al del costat i ser atesa allí.

També et pot interessar

stats