8M | L'Observatori de Salut de la Dona alerta del biaix de gènere en el coneixement científic

Sovint els voluntaris per als assajos clínics són homes, però finalment els medicaments els receptaran per a tothom.

8M | L'Observatori de Salut de la Dona alerta del biaix de gènere en el coneixement científic

Dones i homes es comporten de manera diferent davant de la malaltia, però sovint no es té en consideració. No sols en l'atenció de la dona com a pacient, sinó també a l'hora de provar nous medicaments. A més, sovint els voluntaris per als assajos clínics són homes però, al final del procés, els medicaments els receptaran per a la població en general.

L'Observatori de Salut de la Dona posa de manifest que el coneixement científic en salut està esbiaixat respecte al gènere, cosa que suposa un factor clau d'inequitat i desigualtat entre homes i dones.

Un altre exemple de biaix per gènere el trobem en els assajos clínics dels nous fàrmacs. La llei d'igualtat estableix que la investigació científica ha d'atendre les diferències, però sovint no es valora. En el cas dels nous tractaments de càncer de mama ocorre a la inversa, ja que es testen exclusivament sobre dones, encara que també hi ha homes que rebran el fàrmac.

Des de fa un parell d'anys, organismes com l'Organització Mundial de la Salut i la Unió Europea han posat en marxa projectes i guies per a equilibrar el gènere en l'àmbit de la salut.

Maestre: “Les dones necessiten un diagnòstic personalitzat”

En una entrevista al 20H NTC, la doctora internista de l'Hospital Universitari del Vinalopó d'Elx, Ana Maestre, ha incidit que les dones reaccionen de distinta manera a les malalties que tenen en comú amb els homes. “Necessiten una prevenció, un tractament i un diagnòstic personalitzat”, ha afegit.

Maestre ha posat el cas de la malaltia cardiovascular per exemplificar les diferències en el diagnòstic entre homes i dones. A pesar de ser la principal causa de mort entre les dones en països desenvolupats, s’ha estudiat més l'impacte en els homes. A més, assegura que sovint el personal sanitari sol associar els seus símptomes amb altres patologies com l’ansietat.

També et pot interessar

stats