El 8M no hi haurà vaga feminista estatal perquè no existeix unanimitat entre els diferents territoris

Per a descentralitzar la reivindicació, cada assemblea territorial decidirà si convoca o no la vaga i les accions que durà a terme.

Manifestació contra la violència masclista, el 8 de març de 2018. Arxiu
Manifestació contra la violència masclista, el 8 de març de 2018. Arxiu / À Punt NTC

El 8 de març de 2020, Dia Internacional de la Dona, no hi haurà vaga feminista estatal perquè no existeix unanimitat entre els diferents territoris a l'hora de convocar-la. En aquest context, la Comissió 8M estatal no llançarà una convocatòria conjunta ni farà una crida global a les dones perquè facen vaga, com sí que es va fer el 2018 i 2019.

Enguany, el 8 de març cau en diumenge i, per tant, no és dia laborable. Tot i això, en llocs com ara Barcelona, Saragossa o Sevilla es convocarà la vaga feminista, mentre que a Euskadi, Galícia, Madrid, València i Castelló han optat per no fer-ho i canviar d'estratègia. Davant aquesta disparitat de criteris, la Comissió 8M estatal, integrada per assemblees feministes de tot Espanya, secundarà i difondrà les diferents convocatòries, però no podrà llançar una crida conjunta.

El 2018 es va convocar la primera vaga feminista de 24 hores en la història de l'estat espanyol sota el lema “Sense nosaltres, s’atura el món”. Aquesta mateixa crida es va repetir el 2019, quan la Comissió 8M va cridar a participar en una vaga feminista laboral, de cures, de consum i estudiantil.

El 2020, però, cada territori decidirà si convoca o no la vaga i les diferents accions a dur a terme. Així, es busca “descentralitzar el 8M” i “construir més força des de baix”, és a dir, des de les assemblees territorials i locals, i no en l’àmbit estatal, tal com explica la portaveu de la Comissió 8M de Madrid, Vicky García.

També et pot interessar

stats