8M: Guia per a entendre la vaga de dones

El 8 de març marcarà un punt d'inflexió per la igualtat. Hi ha convocada vaga laboral, educativa, de cures i de consum.

Protesta de dones

Per què es convoca la vaga?

El lema de la jornada és "Si les dones parem, s'atura el món". L'objectiu és visibilitzar què passaria si les dones deixaren de contribuir a la societat per un dia. Maria Cabeza, de l'Assemblea de la Vaga Feminista al País Valencià, l'entitat que coordina les mobilitzacions a la Comunitat Valenciana, ho explica així: "Hi ha moltes raons per justificar la convocatòria, la bretxa salarial, el sostre de vidre, la precarietat, la violència, la invisibilització de les dones en la cultura, la ciència i l'educació... En definitiva, es tracta de denunciar les violacions dels drets fonamentals que dones heterosexuals, lesbianes i transsexuals patim per ser-ho". 

No és una vaga, són quatre

La vaga feminista té quatre fronts. El primer vol evidenciar que les dones dediquen el doble de temps que els homes a l'atenció dels altres (siguen fills, familiars dependents o malalts) i demanar la corresponsabilitat en les tasques domèstiques. És la vaga de cures. Com quantificar el seguiment en aquest àmbit? Penjar davantals als balcons serà el gest més visible. Tampoc serà fàcil valorar l'impacte de la vaga de consum. La convocatòria demana reduir les compres aquest dia al mínim indispensable per a reivindicar un consum responsable i de proximitat. També vol posar en evidència l'anomenada taxa rosa que grava amb l'IVA més elevat productes higiènics de primera necessitat per a les dones. El tercer front és l'educatiu. La jornada busca evidenciar l'absència de dones en els llibres de text i la necessitat d'una assignatura d'igualtat. I per últim, està l'eix laboral.

Vaga general o parada mixta de dues hores

El suport sindical a la vaga és unànime però no idèntic. Intersindical Valenciana, CGT i CNT donen cobertura legal a la vaga laboral amb una convocatòria de 24 hores. Però CCOO i UGT criden a parar durant dos hores per torn. A més, hi ha la pregunta sobre si els homes poden o deuen fer vaga. Maria Cabeza apunta que "la crida és per a les dones, elles són el subjecte de la vaga. I als homes els diem: 'pregunteu-vos què puc fer jo perquè la dona, la companya, la parella, puga fer vaga'". Altres sindicats, com CSIF, no li donen suport perquè consideren que es tracta d'una vaga política. 

Cándida Barroso, de Comissions Obreres del País Valencià expressa un altre punt de vista: "Com a feminista i sindicalista, no entenc que els homes que ja estan treballant per la igualtat s'hagen de quedar fora de la convocatòria. Però no podem convertir açò en el tema principal del 8M. Cada part està aportant coses valuoses a esta vaga i el moviment és imparable".

Qui fa i qui no fa vaga

L'impuls de la convocatòria no s'explica sense fenòmens a escala mundial com el moviment #Metoo de denúncia d'agressions sexuals o l'adhesió de col·lectius com el de les periodistes a nivell estatal i també a la Comunitat Valenciana, o les investigadores i acadèmiques, entre altres. 

Però també hi ha la paradoxa que, on la precarització és molt alta, com en el col·lectiu de les netejadores -per exemple, les que s'agrupen en l'organització Las Kellys-, hi ha més dificultats per a secundar la vaga. Pesa la temporalitat dels contractes i la por que no els els renoven. En aquests casos la protesta es farà penjant davantals dels balcons. Un altre col·lectiu on les dones són pràcticament el 100% del personal i on també es pressuposen dificultats per a secundar-la, és el de les educadores infantils. Diferents associacions han fet costat públicament a la vaga però, més enllà dels centres públics, el seguiment es preveu complicat. 

Les organitzadores de les mobilitzacions reconeixen la dificultat d'avaluar el seguiment de la vaga en aquests sectors, però apunten que "l'èxit s'ha de visualitzar al carrer, en les concentracions i les manifestacions", en paraules de Maria Cabeza.

Divisió política

En l'esfera política hi ha més divisió. Dijous el ple de Les Corts serà més breu del que és habitual. La Junta de Portaveus va acordar que només hi hauria sessió de control al president de la Generalitat per a facilitar que les diputades pogueren parar. Les diputades de Compromís, PSPV i Podem secundaran la vaga. La portaveu de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha dit que les seues diputades són lliures de fer-la o no. En el Grup Popular ja han anunciat que dijous treballaran. La vicepresidenta Mónica Oltra i les altres quatre membres del Consell no tindran agenda pública el 8M ni tampoc estaran en la sessió de control.

També et pot interessar

stats