El 87% dels cultius valencians excedeix els nivells de contaminació

Les elevades precipitacions han reduït les emissions, però continua l’alerta en les àrees metropolitanes.

Continua la contaminació en les àrees metropolitanes de València, Castelló, Alacant i Elx
Continua la contaminació en les àrees metropolitanes de València, Castelló, Alacant i Elx / Europa Press

El 87% del territori valencià excedeix els nivells de contaminació legalment permesos als cultius agrícoles i els ecosistemes naturals –20.300 quilòmetres quadrats–, d'acord amb l'Informe de qualitat de l'aire d'Ecologistes en Acció d’aquest 2018. El document revela que a pesar de les millores, cinc milions de persones van respirar aire contaminat en l’autonomia.

Segons ha ressaltat l'entitat ecologista, un any més, l'ozó continua destacant com el contaminant més estés. L'informe conclou que la totalitat de la població i del territori valencià van estar exposats a uns nivells de contaminació que superen les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Ecologistes en Acció insta a assumir que la contaminació de l’aire s’aborde com “un problema de primer orde”, ja que anualment es registren fins a 30.000 morts prematures a Espanya com a conseqüència d’aquesta situació.

En un any de pluja abundant, subratllen que l’emergència climàtica i el “repunt” en la crema de combustibles fòssils mantenen un problema que afecta la salut de la ciutadania i els espais naturals. Durant l'any passat, l’organització va recopilar les dades de setanta estacions de control de la qualitat de l’aire a les comarques valencianes. En 2018 s’ha detectat una reducció general dels nivells de contaminació de partícules en suspensió, diòxid de nitrogen i diòxid de sofre, que semblen haver recuperat la tendència decreixent iniciada en 2008 amb la crisi econòmica.

Continua la contaminació en les àrees metropolitanes

Les elevades precipitacions i la inestabilitat atmosfèrica han reduït els episodis de contaminació, a més de contribuir a millorar la qualitat general de l’aire. L’hivern i la tardor han resultat humits, la qual cosa ha afavorit la dispersió i deposició dels contaminants típicament hivernals. En canvi, a pesar de les fortes pluges primaverals, la prolongada calor estival ha mantingut “elevats” els nivells d'ozó.

Però les xifres positives estan contrarrestades per la contínua contaminació en les àrees metropolitanes de València, Castelló, Alacant i Elx, les autovies i autopistes i les àrees industrials –especialment la zona ceràmica de Castelló–. “S’ha estés pel territori i afecta zones més allunyades i rurals”, explica l’informe.

També et pot interessar

stats