Es compleix el 85é aniversari del bombardeig del Mercat Central d'Alacant

Va ser el bombardeig més mortífer de la Guerra Civil; hi van morir més de 300 víctimes

Mercat Central d'Alacant
Mercat Central d'Alacant

Aquest dijous, 25 de maig, es compleixen 85 anys del bombardeig més mortífer de la Guerra Civil, el que l’aviació de Mussolini va perpetrar sobre el Mercat Central d’Alacant i les immediacions. En ell van morir més de 300 víctimes. Va ser tal dia com hui de 1938. La data és cada any motiu d'homenatges i activitats, tot i que enguany l'activitat s'ha vist afectada per la campanya electoral, que arriba als últims dies.

Les més de noranta bombes, d'entre 5 i 500 quilos, que l’aviació de Mussolini va deixar caure sobre el centre neuràlgic de la ciutat d'Alacant fa 85 anys van causar el pitjor bombardeig sobre població civil de tota la guerra, fins i tot pitjor que el de la ciutat basca de Gernika. "Va ser un fet importantíssim, que no ha tingut la importància històrica que han tingut altres, com el de Gernika, però que va ser molt més greu", apuntava l'alcalde d'Alacant, Luis Barcala. El d’Alacant no va ser un bombardeig més. No va ser improvisat. 

L'impacte va ser molt elevat. En els anys trenta, el mercat municipal era “l’element central de la vida social”, allà on es trobava el veïnat els dies laborables i comentava el que ocorria en una ciutat.

Aquest va ser un dels moments per a la història de la ciutat d'Alacant durant la Guerra Civil. En la primavera de 1939, de fet, l’últim reducte de la República es va situar al port d’Alacant. El 28 de març del 1939 el vaixell britànic Stanbrook va salpar del port d’Alacant cap a Orà amb els últims civils que se'n van anar a l’exili abans que acabara la Guerra Civil.

També et pot interessar

stats