Més del 80 per cent dels joves valencians no es poden emancipar

Segons l’informe de l'Observatori d'Emancipació Juvenil, només el 15,8% de la joventut espanyola estava emancipada en el segon trimestre de 2020, el nivell més baix des de fa 20 anys

Més del 80 per cent dels joves valencians no es poden emancipar / À Punt NTC

Més del 80% dels joves valencians no poden independitzar-se de les seues famílies, la mateixa proporció que al conjunt d'Espanya. Ho diu l’Informe de l'Observatori d'Emancipació Juvenil presentat aquest divendres al Congrés i que analitza la situació socioeconòmica de la juventut, que conclou que l' emancipació residencial de les persones joves en la Comunitat Valenciana ha registrat un fort descens en el segon trimestre de 2020, es a dir entre abril i juny.  Segons ll'informe, durant eixe períodes, només el 17,3% de les persones joves residia fora de la llar familiar. Vora dos de cada deu joves.

L'accés al mercat de l'habitatge en propietat i lloguer durant els primers sis mesos del 2020 no ha sigut possible per a una persona jove en solitari, ja que requeriria destinar quasi la meitat del seu sou - el 46,9% del salari mensual- per al pagament de la quota hipotecària i el 73,4% per a la renda de lloguer, segons el mateix informe.

La crisi econòmica de la COVID-19 també s'ha traduït en la destrucció d'ocupació juvenil en la Comunitat Valenciana, si bé les taxes d'activitat -que mesura la població respecte de la població major de 16 anys- i d'ocupació - que mesura la proporció de persones ocupades sobre el total de població de cada edat- van resultar superiors a les altres comunitats autònomes.

Els homes troben més treball que les dones

Entre la població jove també es va produir una desigual incorporació de la dona al mercat laboral: un 38% dels homes d'entre 16 i 29 anys estaven ocupat, enfront del 29,8% de les dones de la seua edat. 

La Comunitat Valenciana va ser el territori on les jornades a temps parcial van estar més esteses entre la població jove. D'altra banda, la taxa d'atur, del 31,4% en el segon trimestre de 2020 va augmentar en 3,1 punts percentuals en un any i 6,8 punts respecte al primer trimestre de 2020.

El nivell més baix des de fa 20 anys

Pel que fa a les dades de l'Informe per a tot Espanya, només el 15,8% de la joventut estava emancipada en el segon trimestre de 2020, el nivell més baix des de fa 20 anys. La temporalitat i els salaris baixos són altres factors que afecten els i les joves i, per això, el Consell de la Joventut ha reclama reformar el mercat laboral i garantir l'accés a l'ingrés mínim vital. A Espanya, vora tres milions de persones entre 16 i 35 anys estan en situació de pobresa.    

El mateix informe referit al 2019 parlava de que només un de cada cinc joves valencians es podia emancipar i la meitat dels joves d'entre 30 i 34 anys estava en risc d'exclusió social.

També et pot interessar

stats