El 75% del territori espanyol està en "perill" de desertificació, segons WWF

L'ONU adverteix que aquest problema es pot combatre amb un consum sostenible i reforestació.

El 75% del territori espanyol està en \"perill\" de desertificació, segons WWF
El 75% del territori espanyol està en "perill" de desertificació, segons WWF

L'organització Fons Mundial per la Natura (en anglés, WWF) assegura que un 75% del territori espanyol està en perill de patir desertificació i adverteix que hi haurà sequeres més greus, si no hi ha un "canvi radical" en la política de gestió de l'aigua.

A través de l'informe "Crònica d'una sequera anunciada", publicat amb motiu del Dia Mundial contra la Desertificació i la sequera, WWF adverteix que hi haurà "més impactes" si no s'aposta per una "política hidrològica més sostenible i estratègica", perquè la falta d'aigua "no és la principal responsable" dels efectes negatius de les sequeres.

L'organització adverteix a més que, malgrat "aquestes males xifres", Espanya ha apostat per un model de gestió de l'aigua que "prioritza els grans consums, com en el sector agrícola del regadiu". Per això, sol·liciten a les administracions públiques que facen un gir radical a la seua gestió apostant "per una cultura de l'estalvi de l'aigua".

L'ONU aposta pel consum responsable i reforestació

Segons l'Organització de les Nacions Unides, anualment es perden 24.000 milions de tones de sòl fèrtil i més d'un quart de les terres ja no són utilitzables i, junt amb altres organitzacions, adverteix que el problema es pot combatre amb un consum sostenible i reforestació.

Un informe europeu del Joint Research Centre (JRC) adverteix que l'erosió s'incrementa amb activitats com la desforestació, la urbanització massiva i els incendis forestals, processos que acceleren la desertificació i la fan irreversible. Per la seua part, l'organització Greenpeace adverteix que Espanya és el país europeu més vulnerable a la desertificació, on en les tres últimes dècades i en algunes zones del territori hi ha hagut un increment de temperatura d'1,5 i 2 graus.

També et pot interessar

stats