Més del 75% dels espanyols desconfia dels partits, el parlament i el govern central

La meitat creu que l'impacte de la crisi en l'ocupació no ha tocat fons, segons l'Eurobaròmetre.

El director de la Comissió Europea a Espanya, Francisco Fonseca, explica els resultats de l'Eurobaròmetre
El director de la Comissió Europea a Espanya, Francisco Fonseca, explica els resultats de l'Eurobaròmetre / Chema Moya (Efe)

Més del 75% dels espanyols desconfia dels partits polítics, el Parlament i el govern central, i considera que l'existència de notícies o informació que distorsionen la realitat són un problema a Espanya i per a la democràcia en general. Així es desprén de l'Eurobaròmetre difós aquest dimecres per la Comissió Europea, que recull els resultats d'una enquesta realitzada el novembre passat entre 32.600 ciutadans europeus, 1.011 d'ells espanyols.

Segons ha explicat el director de l'oficina de la Comissió a Espanya, Francisco Fonseca, la confiança dels ciutadans en les institucions és un "indicador clau" per a comprendre com la ciutadania està percebent el funcionament del sistema polític. I a Espanya les dades són reveladores: el 88% desconfia dels partits, el 79% del Congrés i el 76% del govern central. A més, l'informe revela que la confiança en el sistema de justícia ha caigut en 10 punts des de l'any anterior, fins al 32%.

Per contra, els espanyols tenen un poc més de confiança en l'administració pública (un 37% diu confiar) i les autoritats públiques o regionals (36%). Les institucions supranacionals, com ara les Nacions Unides i la Unió Europea són les que de manera molt destacada projecten més nivell de confiança (el 43% i el 38% respectivament).

En matèria econòmica, pràcticament la meitat dels espanyols creu que l'impacte de la crisi en l'ocupació no ha tocat fons i que el pitjor encara ha d'arribar, un pessimisme que s'estén a la situació econòmica nacional. També augmenta la incertesa sobre el mercat laboral. En general, l'economia és l'assumpte que més preocupa els espanyols, concretament l'ocupació (citada pel 52%).

Les notícies falses són un problema

Quant a la prevalença de notícies o informacions falses, també conegudes com a fake news, el 79% dels espanyols diu trobar-les "sovint", encara que consideren en un 52% que són capaços de detectar-les. Malgrat ser detectades, aquestes notícies suposen "un problema per a Espanya" segons el 79% dels enquestats.

També et pot interessar

stats