75 anys de l'alliberament de París, una gesta amb protagonisme valencià

La 9a companyia de la Divisió Leclerc, comandada per Amado Granell, va ser la primera a entrar a la capital francesa.

VÍDEO | 75 anys de l\'alliberament de París, una gesta amb protagonisme valencià

Aquest cap de setmana París commemora el 75 aniversari de l’alliberament de l’ocupació nazi. Una gesta en la qual un valencià, Amado Granell, hi va tindre un paper rellevant en estar al capdavant de la primera companyia que va entrar a la capital francesa, la Nueve.

Amado Granell va ser un dels republicans que es va exiliar amb l’últim vaixell que va eixir d’Alacant, l’Stanbrook. Després d'una estada als camps de concentració a Algèria, Granell i altres excombatents van ser alliberats per les forces anglo-nord-americanes. A continuació es va allistar en la Legió Estrangera Francesa i es va integrar en la 2a Divisió Blindada, sota el comandament del general Philippe Leclerc de Hauteclocque, on hi havia al voltant de 2.000 republicans espanyols.

Després d'un avanç accidentat cap a París, la unitat es va trobar a les portes de París el 24 d'agost. En aquell moment, el general Leclerc va ordenar que foren les seues tropes les primeres que entraren a la ciutat i s’avançaren a les forces nord-americanes. Així, dues seccions de la 9a Companyia, una de les quals estava comandada per Amado Granell, van entrar a la capital francesa. Així, Granell es va convertir en el primer oficial que va entrar a la ciutat el 24 d'agost de 1944, on el va rebre a l'Ajuntament Georges Bidault, el líder de la resistència.

Amb posterioritat, la historiografia francesa va amagar la participació dels republicans espanyols per tal de reforçar la idea que els mateixos francesos havien de alliberat París. A més, a Espanya, durant la dictadura de Franco no interessava que es conegueren aquests fets.

Per tal de recordar aquest moment històric, À Punt ha programat aquest dissabte el documental d’Amado Granell.

També et pot interessar

stats