75 anys de la Casa Regional Valenciana a París

Els socis i sòcies celebren l’efemèride de la institució, que va ser creada per a donar ajuda als valencians que fugien de la guerra. Hui és un centre sociocultural

Un dels actes realitzat per a commemorar els 75 anys de la Casa Regional Valenciana de París / À Punt NTC

La Casa Regional Valenciana a París està d’aniversari. Enguany la institució fa 75 anys d’existència. Va ser creada el 1947, quan un grup d’exiliats valencians decidiren agrupar-se per a donar ajuda als valencians expatriats que arribaven a la ciutat francesa. Hui s’ha convertit en un important centre sociocultural per a difondre la nostra cultura.

"Fins ara sabíem que Amado Granell, que el coneixem bé com l’alliberador de París, era fundador", explica Mari Carmen Criado, secretària de la Casa Regional Valenciana. "Però hem descobert que Josep Castanyer va ser un altre dels fundadors", afegeix.

La institució començà sent un punt d’ajuda per als valencians i les valencianes que arribaven a París buscant una vida millor. "La raó de ser, per una banda, era ajudar els valencians que fugien de la guerra i, per altra banda, donar a conéixer i conservar la nostra cultura i llengua", continua Criado.

En l'actualitat té 250 socis que celebren l’efemèride amb diferents actes, com per exemple, un ball en què han participat Daniel Sendra i Noemí Conejo, dos valencians que viuen a París i que ens conten per què és important participar-hi.

"Durant 75 anys, la casa de València ha ajudat molts valencians i valencianes a començar una nova vida a París", comenta Sendra, mentre que Conejo assegura que "la Casa Regional Valenciana ens permet a tots els que estem fora de la terreta mantenir les nostres tradicions".

L’aniversari també ha comptat amb la presència de falleres i artistes fallers. Com no podia ser d’altra manera, una paella de germanor posarà el punt final a la celebració.

També et pot interessar

stats