700 dones i 400 menors acudiren durant el 2023 als centres d'atenció de víctimes de violència masclista

Per al 2024 la Conselleria d'Igualtat ha augmentat el pressupost fins als 18.068.009 euros per a mantindre aquest servei

Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta / À Punt NTC
Les víctimes de la violència masclista poden telefonar al 016 de manera gratuïta / À Punt NTC

Els centres residencials d'atenció integral a víctimes de violència sobre la dona de la Comunitat Valenciana han atés un total de 702 dones i 480 menors en 2023, a qui han oferit ajuda psicològica i social, així com mitjans bàsics per a superar la situació de violència de gènere.

Dels trenta establiments que existeixen —entre centres d'emergència, centres de recuperació integral i habitatges tutelats— huit es troben a la província d'Alacant, quatre a la de Castelló i díhuit a la de València, amb un total de 374 places, segons ha informat la Generalitat.

El comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona, Felipe del Baño, ha explicat que aquests centres són serveis especialitzats que acullen dones víctimes de violència de gènere i dones víctimes d'explotació sexual en àmbits de prostitució i tràfic de blanques. Les dones arriben soles o acompanyades de les seues filles i fills menors.

Ha detallat que en aquestes instal·lacions les dones i els fills menors que no compten amb recursos suficients ni amb suport en l'entorn, reben els recursos "essencials" i són acollides en "un espai tranquil que les manté fora de perill". L'objectiu és "garantir la seguretat i facilitar que les dones i els seus fills puguen reordenar i reorganitzar la seua vida en un lloc acollidor i familiar, allunyades del seu maltractador i de l'escenari de violència que han patit", ha afegit.

Augmenta la inversió aquest 2024

Al llarg del 2023, aquestes instal·lacions han allotjat dones i menors víctimes de violència de gènere. Han arribat a 100.000 pernoctacions, de les quals més de 35.000 s'han produït a la província d'Alacant, més de 15.000 a la de Castelló i quasi 54.000 a la de València.

A més, un total de 226 dones i 169 xiquets han sigut atesos als centres de la província d'Alacant, 118 dones i 57 menors als de Castelló i 428 dones i 254 xiquets als centres situats a la de València.

Respecte a la inversió, la Conselleria d'Igualtat ha destinat, en 2023, un total de 14.266.925 euros al manteniment d'aquests centres residencials i en 2024 augmentarà aquesta quantia fins a aconseguir els 18.068.009 euros.

Sobre aquest aspecte, Del Baño ha destacat "l'esforç" del departament d'Igualtat per a millorar l'assistència a les dones que pateixen una situació de risc i que necessiten acolliment i protecció. Ha insistit en la importància de conéixer aquest tipus de recursos "perquè són mitjans que les ajuden a sentir-se segures a l'hora de denunciar".

El comissionat ha valorat la labor dels 272 professionals que treballen en aquests centres residencials i que atenen les dones i menors “als quals tenim l'obligació de protegir i ajudar amb professionalitat i les màximes garanties".

A més, ha recalcat "la necessitat i la importància que té la implicació de l'entorn perquè l'administració conega els casos de violència que pateixen les dones i puga actuar" i ha recordat que la Generalitat té a la disposició de totes les dones els centres Dona 24 hores i els telèfons d'atenció 900 580 888 i el 016.

També et pot interessar

stats