Més de 700.000 valencians i valencianes viuen en zones on se superen els límits d'ozó

Un estudi situa el nord de Comunitat Valenciana com una de les zones amb més acumulació d'aquest contaminant secundari.

Columnes de fum tòxic en una fàbrica
Columnes de fum tòxic en una fàbrica / Pixource (Pixabay)

718.000 persones viuen en zones de la Comunitat Valenciana on se supera l'objectiu legal d'ozó que marca l'Organització Mundial de la Salut (OMS), segons un l'informe de l'organització Ecologistes en Acció. Després d'analitzar 480 estacions oficials des de l'1 de gener fins el 30 de setembre, l'estudi ha conclòs que 39,8 milions de persones van respirar aire contaminat per alts nivells d'ozó aquest estiu a Espanya, és a dir, el 85% de la població, segons els objectius màxims de l'OMS. Així mateix, 9,8 milions de persones, el 21% de la població espanyola, haurien respirat aire amb nivells d'ozó per damunt dels objectius legals que fixa la legislació d'Espanya i Europa, que és més laxa que l'OMS.

L'estudi assenyala que Catalunya, Madrid, Extremadura, el nord de la Comnunitat Valenciana, Andalusia oriental, la vall de l'Ebre –des Catalunya fins al País Basc– i la serra de Tramuntana de la Illes Balears són les zones que més han patit enguany la contaminació per ozó. Ecologistes en Acció denuncia que, a pesar d'aquestes dades, ni el govern espanyol ni les comunitats autònomes han adoptat "mesures eficaces sobre el transport, la indústria i la ramaderia" per a reduir els nivells d'ozó.

L'ozó es un contaminant secundari que deriva de la reacció química de gasos contaminants, com els resultants de la combustió del dièsel. En l'actualitat la concentració d'ozó en l'aire és de tres a quatre vegades superior que durant l'època preindustrial. El transport per carretera i marítim genera el 54% d'aquests contaminants primaris, seguit per les fonts industrials (31%) i la ramaderia.

A partir de certs nivells, la concentració d'ozó es relaciona amb irritacions, dificultats respiratòries i altres problemes de salut. A més, segons el coordinador de l'estudi, Miguel Ángel Ceballos, "en un episodi de molta contaminació, una persona amb problemes cardiovasculars pot tindre més risc de patir un ictus o un infart de miocardi". L'Agència Europea de Medi Ambient estima que 1.500 persones moren cada any a Espanya de manera prematura per la mala qualitat de l'aire.

L'ozó es trasllada a zones rurals

Es tracta d'un contaminant complex que no es genera directament per l'acció humana, sinó que se sintetitza arran de la superfície amb la radiació solar per la presència d'emissions contaminants emeses pel transport, les centrals tèrmiques, la indústria o la ramaderia intensiva. L'organització ecologista adverteix que aquesta contaminació que es genera en grans ciutats, polígons industrials i xarxes viàries acaba traslladant-se a zones més llunyanes i rurals per l'acció del vent en forma d'ozó troposfèric. 

Segons l'estudi, l'ozó troposfèric és el principal contaminant atmosfèric tant en població afectada com en presència territorial. Enguany els nivells en són més alts a les comarques del nord de la Comunitat Valenciana que a la resta del territori, circumstància que s'atribueix a la distribució de temperatures i a les tempestes d'estiu. L'informe lamenta que poques ciutats compten amb protocols d'actuació per a fer front als màxims de contaminació per ozó. En aquest sentit, renya la ciutat de València per no haver limitat el trànsit en episodis d'onada de calor l'última setmana de juny.

També et pot interessar

stats