El 70% dels xiquets i joves que sobreviuen al càncer té seqüeles derivades del tractament

En el Dia Internacional del Càncer Infantil, les associacions de familiars demanen que els joves pacients siguen tractats de forma agrupada.

Dues xiquetes amb leucèmia reben quimioteràpia
Dues xiquetes amb leucèmia reben quimioteràpia / National Cancer Institute

Aquest dissabte 15 de febrer és el Dia Internacional del Càncer Infantil. Encara que la supervivència és molt elevada, al voltant d'un 80%, la malaltia continua sent la principal causa de mort en la infància. 

 

En l'Associació de Pares de Xiquets i Xiquetes amb Càncer de la Comunitat Valenciana, Aspanion, les reivindicacions enguany es bolquen a fer palesa la realitat de la població adolescent amb la malaltia. El president de l'associació, Jesús María González, ha reiterat a la ràdio d'À Punt la necessitat que els xiquets i xiquetes amb càncer siguen tractats de forma agrupada.

 

En aquesta línia, especialistes pediàtrics reclamen més suport en les cures dels xiquets i joves supervivents de càncer, ja que set de cada deu d'ells desenvolupen seqüeles a conseqüència del tractament rebut, han assenyalat des de la Societat Espanyola d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques (Sehop), integrada en l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Xiquet amb Càncer.

 

"Per a intentar millorar la vida i la recuperació dels pacients hem de treballar també en la prevenció, el diagnòstic i seguiment dels efectes secundaris a llarg termini, ja que les seqüeles es produeixen tant a l'aspecte orgànic com funcional, estètic i neurocognitiu", assenyala la doctora Ana Fernández-Teijeiro Álvarez, presidenta de Sehop.

 

El paper de la investigació també és fonamental. L'Assocació Espanyola contra el Càncer de València ha premiat cinc joves científics que investiguen millores en el diagnòstic per a implementar nous tractaments més efectius. 

 

És el cas d'Esther Coronado, de l'Institut d'Investigació Sanitària de La Fe. El seu equip se centra en tres tipus de càncer infantil que, a hores d'ara, suposen entre el sis i set per cent del total del càncer pediàtric: el neuroblastoma, el linfoma de Hodgkin i el tumor de Wilms.

 

Els tumors malignes més freqüents en els xiquets menors de catorze anys segons la seua localització són: leucèmia (30%), tumors del sistema nerviós central (SNC) (20%), limfomes (15%) i tumors de cresta neural (10%). A més, el tumor maligne més freqüent en aquest grup d'edat és la leucèmia limfoblàstica aguda (LLA).

 

Davant la situació d'aquests menors, la doctora Fernández-Teijeiro conclou que "necessitem la col·laboració dels equips de psicòlegs i de salut mental infantil és crucial per a ajudar en l'acceptació del diagnòstic i assumir les complicacions derivades del tractament, tant per als pacients com per a les seues famílies".

També et pot interessar

stats