El 70% de les sèries infantils tenen protagonistes homes i històries que reafirmen els rols tradicionals

Un informe de l'Associació de Dones Cineastes revela que l’audiovisual espanyol per a criatures és escàs en perspectiva de gènere

Una sèrie, en arxiu / À Punt NTC

Espanya és el país europeu on la xicalla dedica més hores a consumir continguts audiovisuals, però la presència femenina en les sèries per als menuts continua sent mínima i intranscendent, segons denuncia la delegada de l'Associació de Dones Cineastes (CIMA) a la Comunitat Valenciana, Sara Masanet.

CIMA presenta aquest dijous de vesprada a l'oficina espanyola del Parlament Europeu un informe que ha analitzat continguts audiovisuals per a confirmar la desigualtat de gènere i la perpetuació dels estereotips.

Una anàlisi fotograma a fotograma de les cadenes amb sèries de ficció infantil evidencia que els protagonistes són ells. Les conclusions de l’informe evidencien que, en set de cada deu sèries, els actors principals són homes, i les històries estan escrites per a reafirmar els rols tradicionals. De fet, el 77 % de les sèries analitzades fa visible els estereotips de gènere tradicionals: els homes apareixen més abundantment com a líders o herois de les històries que les seues companyes, mentre que la representació femenina continua ancorada en els rols familiars (ser la nóvia o esposa del protagonista).

El text també destaca especialment l’alta representació de la violència (psicològica i física) sobretot en el públic infantil masculí. 

Malgrat això, l’informe de CIMA també assenyala que actualment s'arreplega una major varietat en les professions de les dones, i ja no se les circumscriu estrictament a les professions històricament considerades femenines, majoritàriament relacionades amb les cures i els serveis. 

També et pot interessar

stats