El 70% dels casos nous d'esclerosi són persones joves, majoritàriament dones

Les primeres alertes arriben quan les persones detecten alguna cosa estranya al seu cos en patir un brot

El 70% dels casos nous d’esclerosi són persones joves, majoritàriament dones / À Punt NTC

Cada any es diagnostiquen a Espanya 1.800 casos nous d'esclerosi múltiple, el 70% en persones joves, majoritàriament dones. És una malaltia autoimmune que afecta el cervell i la medul·la espinal. De moment, no hi ha cura, però sí tractaments que en frenen l'evolució. 

Un dels diagnosticats a la Comunitat Valenciana és Cándido Murillo, té 39 anys i des de fa 18 pateix esclerosi múltiple, una malaltia que li diagnosticaren amb només 21 anys. En declaracions a À Punt NTC diu que li ha canviat la vida i que la malaltia l'obliga a viure apegat a les crosses. 

Murillo explica que amb els anys ha anat perdent musculatura i control dels esfínters. "Trobe molt a faltar poder anar a un lloc sense dependre de ningú", assegura. 

El seu cas s'ajusta al perfil típic de diagnòstics nous: joves entre 20 i 40 anys que detecten alguna cosa estranya al seu cos en patir un brot. Se l'anomena la malaltia de les mil cares, perquè pot manifestar-se de formes molt diferents.

Tal com confirma el neuropsiquiatre Enrique Valdeolivas, el símptoma principal és la pèrdua de l'agudesa visual, que s'acompanya de dolor en els moviments oculars. Però hi ha altres tipus de brots, com la pèrdua de sensibilitat en alguna part del cos. 

Es calcula que a Espanya afecta al voltant de 50.000 persones. Hi ha quatre tipus, però en tots els casos provoca lesions importants en el sistema nerviós central. No té cura, tot i que en els últims anys s'ha avançat molt en els tractaments. 

El cas de Cándido està en una fase avançada de la malaltia; així i tot, està estable i ha aprés a conviure amb ella. L'ha fet viure els pitjors, però també els millors moments de la seua vida.

Aquest dilluns, en el Dia Internacional de l'Esclerosi Múltiple, volen visibilitzar que estan ací i que, tot i les lesions que provoca la malaltia, amb el tractament adequat poden arribar a portar una vida més o menys normal. 

També et pot interessar

stats