7.100 llars valencianes estan al límit de la pobresa en habitatge

El Síndic de Greuges recomana al Consell incrementar el nombre de vivendes públiques de lloguer a la Comunitat Valenciana

El síndic de greuges, Josep Cholbi, entrega al president de Les Corts, Enric Morera, l'informe sobre la situació de l'habitatge públic a la Comunitat Valenciana
El síndic de greuges, Josep Cholbi, entrega al president de Les Corts, Enric Morera, l'informe sobre la situació de l'habitatge públic a la Comunitat Valenciana

7.100 llars de la Comunitat Valenciana es troben en risc de pobresa a l'hora d'accedir a un habitatge. És la principal conclusió de l'informe sobre la situació de la vivenda pública al territori valencià que el síndic de greuges, Josep Cholbi, ha presentat a les Corts. Una xifra que podria pujar fins a 20.000 si en un moment determinat canviara el cicle econòmic. Ho ha explicat el síndic adjunt, Ángel Luna, en pronosticar que, si hi haguera qualsevol xicoteta crisi econòmica, un 50% de les llars que no es consideren pobres en aquests moments caurien per davall del llindar de pobresa.

L'informe, que analitza de l'any 2005 al 2015, revela que l'impacte de la crisi sobre la pobresa ha sigut molt més sever a la Comunitat Valenciana que a la resta d'Espanya. Durant el període estudiat, la proporció de llars pobres a Alacant va ser superior a la mitjana de la Comunitat, un 22%. A València es va situar en el 16,5%. Crida l'atenció el cas de Castelló, on passa del 17 al 30% en 2013.

Segons Ángel Luna, la realització del document sorgeix arran de la necessitat d'analitzar l'impacte de l'habitatge com a generador de pobresa. De fet, la institució ha constatat que bona part de les queixes que els arriben, unes 150 anuals, es refereixen a les preocupacions per accedir a una vivenda digna. També adverteix que el parc d'habitatges públics és insuficient per a atendre la demanda dels col·lectius més desfavorits. Demana l'aplicació immediata de la Llei de la funció social de l'habitatge, impulsada per la Generalitat, ara que el Tribunal Constitucional ha alçat la suspensió de la majoria del seu articulat, excepte els aspectes referits a deutors i expropiacions.

Dèficit d'habitatge públic

Segons quantifica aquest estudi, el parc d'habitatges públics a la Comunitat Valenciana és de 65.000 unitats, de les quals el 94% estan ocupades i entre el 4 i el 5%, unes 3.500 estan buides. A més, 2.130 estan ocupades il·legalment i 1.150 necessiten rehabilitació. Un poc més de la meitat, un 54% estan gestionades per la Generalitat mitjançant l'Entitat Valenciana d'Habitatge. 

Amb aquestes dades, la Sindicatura alerta d'un dèficit de vivenda pública per a atendre demandes d'urgència que es concentrarien, principalment a Alacant i València.

El síndic, Josep Cholbi, ha lamentat que no hi haja un cens oficial que comptabilitze el nombre real d'habitatges socials i recomana a la Generalitat que n'incremente el parc públic per a fer efectiu el dret a vivendes assequibles i dignes. 

També et pot interessar

stats