El Maestrat, la Plana, l'Alt Palància i l'Alt Millars, les comarques amb més actes taurins

Segons la Conselleria d’Interior, el públic no ha disminuït: vora 200.000 persones han participat o vist bous al carrer aquest estiu

Dos de cada tres festes taurines se celebren a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana s'ha assentat com el lloc on més actes taurins hi ha del món. Segons el Ministeri de Cultura i Esport, al llarg de 2022 a tot Espanya se celebraren vora 19.000 espectacles de bous fora de la plaça. D’aquests, 13.000 seran al nostre territori, segons ha confirmat la Conselleria d'Interior, el que suposa que dos de cada tres bous al carrer es fan ací: el 68% del total espanyol. 

A més, segons la Conselleria, el públic no ha disminuït: vora 200.000 persones han participat o han vist bous al carrer aquest estiu. 

Enguany se celebren bous al carrer en més de 280 municipis. Les comarques amb més actes taurins es concentren al Maestrat, la Plana Alta i Baixa, l'Alt Palància i l’Alt Millars. En concret, 132 dels 135 municipis de Castelló celebren aquests actes. A més, són populars al Camp de Túria, al Camp de Morvedre i a l'Horta Nord. 

Un exemple és Onda, on se celebren tretze actes taurins a l’any. En les pròximes festes s'aplicaran noves mesures per a reforçar-ne la seguretat dins del recinte. Miguel Ángel Izquierdo, inspector de la Policia Local del municipi, ha explicat que “si el decret ens obliga a tindre deu voluntaris taurins, nosaltres en posem entre 15 i 20, per cobrir tots els angles”. Maria Prades, regidora de Festes, ha contat que també han creat una nova figura dins d'aquesta festa: el coordinador de corrals. 

A l'Alcora, els bous al carrer són els protagonistes de les festes. A la pregunta de si mantindre aquesta tradició o llevar-la, des del consistori aposten per la continuïtat, ja que els aficionats li veuen futur, segons ha afirmat Samuel Falomir, alcalde del poble.

Pobles sense actes taurins

Suprimir els actes taurins no és una decisió fàcil.  On primer es va fer va ser a Sant Joan d'Alacant. Fa 23 anys, amb Paco Seva com a alcalde, es va prohibir l'antiquíssima tradició de córrer la vaca en les festes del Crist de la Pau. 

Santiago Román, l’actual alcalde, ha afirmat que va ser “una decisió valenta i arriscada, perquè s’han evitat moltes de les desgràcies que hui dia ocorren”. Si bé en la dècada dels anys cinquanta i seixanta la vaca corria al carrer, on pràcticament no hi havia incidents; sí que van sorgir, però quan l'animal l'amollaven a la plaça portàtil.

Un altre exemple és Santa Pola, que va prohibir les vaquetes fa deu anys, tant les que corrien al carrer després del pregó, com els actes a la plaça de bous portàtil. Loreto Serrano, l'alcaldessa, ha explicat que l'Ajuntament va suprimir els actes taurins en consens amb les entitats festeres de la localitat.

També et pot interessar

stats