El 67% de les famílies vulnerables valencianes tindrà dificultats per a comprar regals per als xiquets

Un 22% de les llars pobres patirà talls de subministraments a Nadal segons un informe de Save de Children.

El 67% de les famílies vulnerables valencianes tindrà dificultats per a comprar regals per als xiquets
El 67% de les famílies vulnerables valencianes tindrà dificultats per a comprar regals per als xiquets

El 67% de les famílies vulnerables de la Comunitat Valenciana tindrà dificultats per a comprar regals per als seus fills i filles aquest Nadal, el 64% per a celebrar un menjar o sopar especial i un 60% per a comprar roba d'abric per a l'hivern. Així ho asseguren des de l'ONG Save the Children, que aquest dilluns ha presentat els resultats de l'enquesta "L'impacte de la pandèmia en els xiquets i xiquetes més vulnerables" i la campanya #FamiliasSinNavidad.

En un comunicat, l'organització alerta de nou sobre els "greus impactes socials i econòmics" de la pandèmia del coronavirus entre les més de 720.000 persones en llars amb xiquets i xiquetes en situació de pobresa de la Comunitat Valenciana. Segons l'enquesta, un de cada cinc llars vulnerables amb menors a càrrec a la Comunitat Valenciana ha patit talls de subministraments bàsics com a conseqüència de la pandèmia, i el 28% té problemes per a fer front a les despeses d'alimentació a nivell familiar.

L'enquesta, elaborada per la consultora GAD3, també revela que el 76% de les llars més pobres amb menors ha vist caure el seu nivell d'ingressos, davant del 33% de les llars sense fills, i set de cada deu (73%) ha perdut la seua ocupació o està en un ERTO. També mostra que el 25% de les llars en situació de pobresa van sol·licitar l'ingrés mínim vital (IMV), posat en marxa durant la pandèmia, però només el 9% ha rebut la prestació.

"Aquesta enquesta ens torna a demostrar que aquesta pandèmia i la crisi social que està causant afecta especialment la infància, i que algunes mesures posades en marxa per a ajudar els col·lectius més vulnerables, com l’IMV, no estan sent capaços de donar una resposta ràpida i eficaç", assenyala Rodrigo Hernández, director general de Save the Children a la Comunitat Valenciana.

A més, l'enquesta mostra que aquest Nadal seran molt diferents per a molts xiquets i xiquetes: enguany el 67% de les famílies amb menors a càrrec en aquesta situació tindrà dificultats per a comprar regals per als seus fills i filles i el 64% per a fer front a les despeses dels menjars i sopars de Nadal. En sis de cada deu d'aquestes llars tindran dificultats per a comprar roba d'abric per a l'hivern. "Els esforços de la recuperació econòmica i social s’han de concentrar en les persones més vulnerables. És fonamental continuar ampliant la renda valenciana d'inclusió i veure com complementar-la de manera eficaç amb l’IMV", assenyala Hernández.

Per a lluitar contra la pobresa infantil, Save the Children demana canvis en els criteris d'accés a l’IMV, ja que perfils vulnerables com les famílies que estan en situació d'irregularitat o joves extutelats es queden actualment fora d'aquesta ajuda. Reclama també la necessitat que hi haja una ajuda no contributiva a la criança, recuperant la prestació per fill a càrrec, i per a garantir un accés digne al subministrament energètic, demana que es troben fórmules més flexibles d'accés al bo social, així com la prohibició dels talls de subministrament.

A nivell autonòmic, insta el Consell a continuar impulsant polítiques públiques que posen el focus en la infància més vulnerable i a incrementar de manera sostinguda les partides destinades a lluitar contra la pobresa infantil en els pròxims pressupostos, com la renda valenciana d'inclusió, per a cobrir les necessitats de les famílies amb fills a càrrec a les quals no arriba l’IMV.

També et pot interessar